ChatGPT’nin yankısı

featured

Yapay zekâ araştırma şirketi OpenAI tarafından geliştirilen bir tür dil modeli ChatGPT, teknoloji dünyasının gündeminde kalmaya devam ediyor. GPT, Generative Pre-training Transformer yani Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü olarak tanımlanıyor. Büyük veriye erişebilmesiyle eğitilen ChatGPT, anlamlı kelime gruplarıyla belli bağlamlar yakalayıp kümülatif bir bilgi akışı sağlayabilmesiyle dikkati çekiyor. Siri ya da Alexa gibi sanal asistanları andıran ChatGPT, metin yazma alanında insan üretimine en yakın işler çıkaran yapay zekâ olarak pek çok tartışmanın öznesi halini aldı.

Henüz deneme aşamasındaki program tüm kullanıcılara açık ve talepler doğrultusunda soruları yanıtlıyor, bilgi veriyor, metin yazıyor hatta kurgu hikâyeler ile ters köşe sonlar yaratabiliyor. Yöneltilen sorulara karşılık adeta güç gösterisi yapan ChatGPT, özellikle yaratıcı sektör alanındaki üreticileri telaşlandırarak “donanımım kaç yıl daha bu alanda başarılı olmaya yetecek” kaygısını gün yüzüne çıkardı bile…

Deneme süresi tamamlandığında ChatGPT hangi özellikleri daha gelişmiş şekilde karşımıza çıkacak bilinmez ancak şimdilik Nick Cave gibi şarkı yazması, niye mektubuyla işe görüşmesine çağırılmayı başarması, blockchain hakkında düşüncelerini aktarması, Ryan Reynolds’ı taklit etmesi ile yankısı sürüyor.

Nick Cave: “Bu şarkı berbat”

Yapay zekâ, kendisinden istenen türde bir şarkı yazdı ancak türün sahibi şarkı için berbat ifadesini kullandı. Bu kişinin Nick Cave olduğunu düşünürsek, haklı da olabilir.

Nick Cave’in bir hayranı ChatGPT’den Cave tarzında bir şarkı yazmasını istedi ve ortaya çıkan eseri paylaştı. Bunu gören Cave, şarkıyı hiç beğenmediğini ayrıca yapay zekâya dair hiçbir heyecan duymadığını dile getirdi. Cave, sözlerini “Bütün bunları biraz fazla kişisel alıyormuşum gibi gelebilir ama şarkı yazma süreci, masamda yeni ve taze bir fikri başlatmak için benden bir şeyler gerektiren kan ve cesaret işi. Benim insanlığımı gerektiriyor” şeklinde sonlandırdı. Cave’in bu ifadeleri üretkenliğin insanlık gerektirdiği şeklinde yorumlanarak sosyal medyada çeşitli tartışmalara yol açtı.

Yapay zekâ iş görüşmesinde

Business Insider muhabiri Beatrice Nolan, ChatGPT’ye niyet mektubu yazdırarak iş görüşmesinde ne kadar yol katedebileceğini test etmek istedi. Nihai niyet mektubunu Birleşik Krallık merkezli iş bulma şirketi Reed’e gönderen Nolan, kısa sürede iş görüşmesine çağırıldığında bu serüveni işverenlerle paylaştı ve işverenlerin niyet mektubu hakkındaki yorumu “oldukça profesyonel” oldu.

Ryan Reynolds ile reklam filmi

Ryan Reynolds’a ait GSM operatörü Mint Mobile’ın yaratıcı reklamlarıyla her daim adından söz ettirmeyi başarırken bu kez reklam metnini ChatGPT’ye emanet etti ve içinde Reynolds tarzı esprilerin de bulunacağı bir metin talebinde bulundu. Reynolds, çıkan sonucu reklam filminde sesli okudu ve evet espri yapmayı da başardı: “… ve şimdi kaydolursanız, bonus olarak müşteri hizmetlerini her aradığınızda sesimi duyacaksınız. Şaka tabii, böyle bir şey söz konusu değil”.

ChatGPT, blockchain hakkında ne düşünüyor?

ChatGPT, ekonominin her dalında birçok görüş ayrılıklarına yol açan kripto para teknolojilerine ilişkin düşüncelerini aktarmayı da ihmal etmedi. Blokchain için görüşleri sorulan ChatGPT, “… blockchain teknolojisi verileri saklama, aktarma ve yönetme şeklimizde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Güvenlik, merkeziyetçilik ve şeffaflığın benzersiz birleşimi onu finans ve tedarik zinciri yönetiminden oylama ve kimlik doğrulamaya kadar çok çeşitli uygulamalar için güçlü bir araç haline getirmektedir. Teknoloji gelişmeye ve benimsenmeye devam ettikçe, gelecekte blockchain için daha da yenilikçi kullanımlar görmeyi bekleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Geçici bir heves mi kalıcı bir yeni dünya düzeni mi?

Tüm bu sosyal iletişimin yanında ChatGPT, öğrenciler tarafından ödev yapma ve makale yazma alanında da kullanılmaya başlandı. Araştırmacılar, bu durumun eğitim sisteminde çok büyük boşluklar yaratacağını savunuyor. Neyse ki teknoloji her alanda ben buradayım diyor. ABD’li bir öğrenci yapay zekâ tarafından yazılan metinleri tespit edebilen bir uygulama geliştirdi bile. Bir teknolojinin eksik yönlerini yine insan tarafından geliştirilen başka bir teknoloji kapattı demek yanlış olmaz.

Henüz test aşamasındayken dahi birçok teknolojik altyapıya ve meslek grubuna rakip olarak gösterilen ChatGPT’nin dil gelişim sürecinin devam ettiğini ve OpenAI’ın ChatGPT için herhangi bir çerçeve sunmadığını belirtmekte yarar var. ChatGPT geçici bir heves mi kalıcı bir yeni dünya düzeni mi? Zamanında internetin yeni bir dönemi başlattığı söylenirken ChatGPT’nin bizleri nasıl bir dünyaya adım attıracağını gözlemlemeye devam edeceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin