Satış Stratejisinden Yıldızlar Geçidine: Michelin Yıldızı

featured

Michelin Yıldızı İstanbul’da

Mutfak sanatlarında uluslararası bir referans olan Michelin Yıldızı, Ekim 2022 itibarıyla İstanbul ile buluştu. Michelin Rehberi’nin en yeni kenti olan İstanbul, listeye 39. sıradan dahil oldu ve Michelin Guide İstanbul’un 2023 seçkisinde 53 restoran yer aldı. Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı ve Oylum Talu’nun sunuculuğunu üstlendiği ödül töreninde 5 restoran Michelin Yıldızı’yla 1 restoran Michelin Yeşil Yıldızı’yla 10 restoran ise Big Gourmand ödülüyle mutfaklarını taçlandırdı. 38 restoran ise tavsiye edilen restoran listesine adını yazdırdı.

2023 Seçkisinde yer alan restoran sayısı: 53

İki Michelin Yıldızlı restoran sayısı: 1 (Turk)

Bir Michelin Yıldızlı restoran sayısı: 4 (Araka, Mikla, Neolokal, Nicole)

Michelin Yeşil Yıldızlı restoran sayısı: 1 (Neolokal)

Bib Gourmand ile ödüllendirilen restoran sayısı: 10 (Pandeli, Karaköy Lokantası, Alaf, Aheste, Tershane, Giritli, Calipso, Cuma, Sade Beş Denizler Mutfağı, Aman de Bravo)

Tavsiye edilen restoran sayısı: 38

Geçmişten Günümüze Michelin Yıldızı

Oldukça ilginç bir hikâyeye sahip olan Michelin Yıldızı, Michelin Rehberi olarak başladığı yolculuğuna restoran değerlendirme sistemlerinin en prestijlisi olarak devam ediyor. Hikâyesi ilk defa duyacakları şaşırtabilir. Çünkü bu değerlendirme sistemini gastronomi dünyasına kazandıran Fransız bir araba lastiği üreticisi.

Yıl 1889, Fransa’nın Orta Güney kentlerinden biri olan Clermont-Ferrand kentindeyiz ve hikâyemizin ana kahramanları Michelin Kardeşler. Fransız otomobil endüstrisine kendi soyadları ile kurdukları lastik şirketlerini kazandıran Andre ve Edouard Michelin, kuruldukları yıldan yaklaşık 11 sene sonra bir rehber yayınlar. Fransız sürücüleri hedef alan ve yolculuk boyunca elinizden düşüremeyeceğiniz bu rehberin içerisinde yolculuk esnasında ihtiyacınız olacak çeşitli bilgiler yer alır. Hikâyenin günümüze ulaşma sebebi ise listesine dahil ettiği yeme içme durakları ve kalınacak yerler.

20 yıl boyunca ücretsiz dağıtılan bu rehber 1920 yılında yeni versiyonu ile 7 Frank’a piyasaya sürülür. Bu versiyonda reklamlara yer vermek yerine farklı kategorilerden restoran seçkileri tercih edilir. Bu yaklaşım restoran değerlendirmeleri kapsamında ciddi rağbet görünce Michelin tarihinde yeni bir sayfa açılmış olur. Anonim olarak restoranları ziyaret eden Michelin kardeşler damakta iz bırakan lezzetleri yıldızlandırmaya başlar.

Gastronomi Dünyasının Yıldızları

Lezzet müfettişlerinin her yıl gizlilik esasıyla yaptığı denetim ve kontroller sonucunda 1 yıllık geçerliliğe sahip yıldızlar sahiplerini bulmayı sürdürüyor. Bu yıldızları kazanmak da kaybetmek de ciddi bir mesele. Yıldız kazanmak dünya basınında oldukça ses getiren bir haber olurken yıldız kaybetmek ciddi itibar kayıplarına yol açıyor ve hatta dünyanın gastronomi hafızasında üzücü izler bırakan olumsuz olaylara da sebep olmuşluğu var. Michelin Yıldızı kazanmanın yanında sürdürülebilirliğinin sağlanması da oldukça önemli bir başarı sayılıyor.

Lezzet Hiyerarşisi

Seçkin mutfak deneyimlerini ödüllendiren Michelin Yıldızları değerlendirme kriterlerine göre restoranlarla buluşturuluyor. Michelin Guide internet sitesinde de ele alındığı gibi “malzemelerin kalitesi, lezzetlerin uyumu, pişirme tekniklerine hakimiyet, şefin kişiliğinin yemek deneyimine yansıması ve en önemlisi, müfettişlerin ziyafetleri arasındaki tutarlılık” 5 farklı değerlendirme kriterini oluşturuyor.

“3 Michelin Yıldızı: Özel bir yolculuğa değer olağanüstü yemekler

2 Michelin Yıldızı: Güzergâh değiştirmeye değen harika yemekler

1 Michelin Yıldızı: Kategorisinde çok iyi bir restoran

Michelin Yeşil Yıldızı: Sürdürülebilir gastronomi konusunda rol model olan restoran

Bib Gourmand: Kaliteli ve uygun fiyatlı yemek deneyimi sunan restoran”

Gurme Rotalar

Michelin Yıldızı şeflerin rüyalarını süsleyen, mutfaklar için gayreti ve özeni takdir eden bir sistem sağlarken yeme içme tutkunları için rotalarını oluştururken referans alabilecekleri çok önemli bir kaynak haline geldi. Geleneksel ve modern lezzetlerin ustalıkla yorumlandığı, tekniklerin titizlikle işlendiği, yeniliklerin cesur, zenginliklerin incelikli olduğu lezzet deneyimlerinizi yıldızlar geçidine taşımanız dileğiyle.

Yıldızınız bol, rotanız uzun olsun…

78
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin