Youtube Rotasını NFT Pazarına Çeviriyor

featured

Youtube’un CEO’su Susan Wojcicki, platform içinde içerik oluşturan kullanıcılarının NFT gibi gelişmekte olan teknolojilerden yararlanmalarına yardımcı olmak için YouTube ekosistemini geliştirmeye odaklandıklarını ifade etti.

Geçtiğimiz aylarda Facebook’un adını ‘Meta’ olarak değiştirmesinin ardından, kullanıcılar kitleler halinde NFT ve Metaverse yatırımı yapmışlardı. Henüz 2022 yılına ilişkin net rakamlar açıklanmasa da NFT satışları 2020 yılında 94.9 Milyon dolarlık bir hacme sahipken, 2021 yılında 25 Milyar dolarlık bir hacme ulaşarak hem pazar payını genişletmiş hem de vadettiği potansiyeli ortaya çıkarmış oldu.

Google, YouTube ile ilk kez kripto sektörüne dahil olsa da YouTube, NFT ve Meta evrenine ilk dahil olan teknoloji devi değil. TikTok ve Instagram kullanıcılarının platform üzerinden NFT yaratmaları ve satmalarını olanaklı kılacak özellikler üzerinde çalışırken, Twitter çoktan kullanıcılarının kendi ürettikleri veya satın aldıkları NFT’leri profil resmi olarak kullanmalarına izin veren özelliğini kullanıcı deneyimine sundu. Ayrıca YouTube’un Çin merkezli rakibi ByteDance de geçtiğimiz ay metaverse için araştırmalara başlamış, sanal ve artırılmış gerçeklik çalışmaları için milyon dolarlık bütçe ayırdığını duyurmuştu. LınkedIn ise bir iş platformu olmasına rağmen gelişen dünyaya uyum sağlayacak ürün üretimini gerçekleştirebilmek adına, NFT yaratıcılarını şirket bünyesine katmayı hedefleyen ilanına platformu üzerinden yer verdi.

Geçtiğimiz aylarda Web 3.0 teknolojilerini araştırmaya başlayan YouTube’un, NFT ve Metaverse konusunda öncü olmasa da pazarda kayda değer bir yer edineceği kesin. YouTube ’da yayınlanan 2007 tarihli viral video, ‘Charlie Bit My Finger’ NFT formatında 6.4 Milyon liraya satılmış ve YouTube üzerinden kaldırılarak, videoların da NFT niteliği ile satılabileceğini gözler önüne sermişti.  Halihazırda içerik üreticilerinin videolarında kullanmış oldukları ürünleri adeta bir rafa dizer gibi, videolarının altında satın alım linklerini içeren açıklamalarla paylaşmasına izin veriliyor. Yalnızca bu özellik bile üreticilerin videolarında sergiledikleri veya arka planda gösterdikleri bir NFT’nin satışı için yönlendirmede bulunmasını olanaklı kılıyor.

NFT’ler video, görsel, SMS, gif, alan adı başta olmak üzere herhangi bir formatta olabilmektedir. Bu denli geniş sınırları olan ve milyarlarca dolar yatırımın gerçekleştiği NFT’lerin sisteme entegrasyonun tam olarak sağlanmasıyla halihazırda mevcut olan dolandırıcılık, telif hakkı hırsızlığı başta olmak üzere birçok soruna YouTube, kendi veri tabanından doğrulama özelliği ekleyerek çözüm bulabileceğini belirtti.

YouTube, Web 3.0 araştırmalarına, avatarlar arası etkileşim ile çalışmanın, sosyalleşmenin mümkün olduğu Metaverse’te de öncelik vereceklerini belirtti. Şirketin henüz konuya ilişkin kesin bir çalışması olmasa da Metaverse’te kullanıcıların birlikte video izlemesine olanak sağlanması gibi birkaç basit özellik, kullanıcı deneyimine yakın zamanda sunulacak

 

Stj. Av. Selin Ceren CANBULUT

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin