Türkiye’nin Gastronomi ve Tarih Şehri Gaziantep!

Türkiye’nin Gastronomi ve Tarih Şehri Gaziantep!

Yaklaşık 6000 yıla yakın geçmişe sahip, tarihi, yaşanmışlıkları, muhteşem lezzetteki yemekleri, tatlıları ve yardımsever, sıcak kanlı insanlarıyla dikkat çeken, geçmişte Anadolu’yu Arabistan yarımadasına bağlayan doğudan batıya kervanların geçiş yaptığı İpek yolu ve baharat yolu üzerindeki Türkiye’nin en farklı şehirlerinden biridir Gaziantep.

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep’e ilk geldiğinizde gezdiğiniz her sokakta tarihin izlerine rastlayacak ve kokusunu içinize çekeceksiniz. Bakırcılar çarşısında 400 yıllık geçmişi olan bakır işçiliğinin el emeği ürünlerine bakarken, onları işleyen maharetli ustaları hayranlıkla izleyebilirsiniz. Baharatçıların önünden geçerken dillere destan Gaziantep mutfağının yemeklerine lezzet veren bin bir çeşit baharatın kokusu sizi cezbedecek.

Zeugma Müzesi
Zeugma Müzesi

Gaziantep’te mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri de Zeugma Mozaik Müzesi. Nizip ilçesi Birecik Baraj Gölü kıyısında bulunan Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Antik kentinden, Gaziantep ve çevresinde yapılan kazılarda çıkarılan Doğu Roma Dönemine ait kilise taban mozaiklerinin sergilendiği ziyaretçilerini kendine hayran bırakan sadece Türkiye’nin değil Dünya’nın en önemli ve eşsiz müzeleri arasındadır. Müzenin açılışı 2011 yılında yapılmıştır. Dünya’nın en önemli mozaikleri arasında sayılabilecek eserler sergilenmektedir. Üst düzey teknik kullanılarak dönemin mimarisi, yaşam biçimi, bitki ve hayvan temaları mozaiklere aktarılmıştır.

Müzede bulunan en önemli mozaiklerden biri de Çingene Kızı mozaiğidir. Yüzünün tamamı olmamasına rağmen, bakışları ve gözlerindeki ifade nedeniyle ziyaretçiler tarafından Mona Lisa’ya benzetilmektedir.

Gaziantep’e gidip yapılması gerekenlerden biride gastronomik açıdan zengin yemekleri ve tatları tatmaktır . Gastronomi kültürünün oluşmasındaki ön önemli etkenler; coğrafi iklim koşulları, ipek ve baharat yolu üzerinde bulunması, yörede yaşamış olan kültürlerin etkisi olarak gösterilmiştir. Kullanılan özgün baharatları, bölgede yetişen sebzeleri ve meyveleri ile etli, etsiz birçok çeşit yemekleri, sadece kebap severlerin değil vejeteryanlarında gözdesidir. Dünya mutfağında sosu yemek yapılırken kendi içinde oluşan onlarca tencere yemeği olan tek mutfaktır. Yörede yetişen Fıstıklarla yapılan tatlılar dillere destandır. Dünyada Ülkesinin ismiyle değil, şehrin ismiyle anılan tek mutfak Gaziantep mutfağıdır.

Sizde bu tarihi zenginliği görmek ve lezzetli yemeklerini tatmak için mutlaka ziyaret etmelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin