20. Yüzyılın En Etkili Sanatçılarından: David Hockney

featured

İngiliz sanatçı David Hockney, 9 Temmuz 1937 tarihinde Bradford’da doğdu. Hockney 1953-1957 yılları arasında Bradford Sanat Koleji’nde eğitim gördü. 1960’lar İngiliz pop art akımının önemli temsilcilerinden olan sanatçı, akımın bir diğer temsilcisi olan ve hemen hemen herkesin adını bildiği Andy Warhol kadar önemli bir sanatçı olarak bilinmektedir. David Hockney’in yaşayan bir efsane olması da sanat ilgililerini oldukça heyecanlandırmaktadır.

Sanatçıyı ressam, fotoğrafçı, sahne ve kostüm tasarımcısı, baskı sanatçısı olarak saysak hiç de az olmayacaktır. Kendisi tablolar, portreler, baskılar, foto-kolajlar, bale, opera, tiyatro için set ve kostüm tasarımları yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Geleneksel ile teknolojiyi hayranlık uyandıracak bir zekâ ile birleştiren 84 yaşındaki David Hockney’in, iPad ile, parmaklarını kullanarak, önemli eserlere imza attığına da değinmek yerinde olacaktır.

Sanatçı aynı zamanda bir dönem sanat dünyasında bir rekor kırdı ve yaşayan bir sanatçının eseri için en yüksek meblağ onun eserine ödendi. David Hockney’in yaşayan en pahalı sanatçı unvanı, 2018 yılında New York’taki Christie’s müzayedesinde “Bir Sanatçının Portresi- Havuzda İki Figür” isimli eserinin 90,3 milyon dolara satılmasından gelmektedir. David Hockney’den önce bu unvan, 2013 yılında 58 milyon dolarak satılan Jeff Koons’a ait “Balloon Dog (Orange)” heykeline aittir. Sonrasında 1986 yılında yaptığı “Rabbit” isimli heykelin 91 milyon 75 bin dolara satılmasıyla bu unvan tekrar Amerikalı heykeltıraş Koons’a geçti.

Ayrıca sanatçının popüler kültürdeki yerine de değinmemiz gerekir. Çağdaşlarından oldukça ileride olan David Hockney’in isminin modern medyada yer alması da kaçınılmazdı ve sanatçının rekor tablosu Bir Sanatçının Portresi- Havuzda İki Figür’ün parodisi, Netflix’ye yayınlanan Amerikan animasyon komedi dizisi BoJack Horseman’da karşımıza çıktı.

Sanatçının diğer bilinen eserleri “Daha Büyük bir Sıçrama”, “Garrowby Hill”, “Bahçede” olarak sıralanabilir. Yenilikçi yöntemleri yakalayan ve klasik ile moderni birleştirerek günümüzde hala sanatını sürdüren David Hockney, sanatseverler tarafından ilgiyle takip edilmeye devam ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin