Ralph’i Kurtar: Hayvanlar Üzerinde Yapılan Deneylere Çarpıcı Bir Bakış Açısı

featured

Sosyal medyada büyük ilgi gören Save Ralph – Ralph’i Kurtar videosu ile kozmetik sektörünün hayvanlar üzerinde gerçekleştirdiği dermatolojik deneylere eleştiri getirildi. Humane Society International’ın başlattığı kampanya kapsamında yayınlanan Save Ralph videosuna Taika Waititi, Olivia Munn, Ricky Gervais, Zac Efron gibi bir çok ünlü sesleri ile katkı vermişlerdir. Organizasyon hayvanlar üzerinde yapılan deneylere çarpıcı bir bakış açısı getirerek büyük kozmetik firmalarının gerçekleştirdiği deneylere son vermeyi amaçlamaktadır. Kobay bir tavşan olan Ralph’in bir gününü anlatan kısa film milyonlarca kişi tarafından görüntülenerek sektördeki kozmetik firmalarının eleştirilmesine yol açtı.

Kampanyanın büyük ses getirmesinin ardından hayvanlar üzerinde deney yapmayan (cruelty free) ürünlerin teşvik edildiği bir çok paylaşımın gerçekleştirildiği de görüldü. Cruelty free ve vegan ürünler internet ortamında en çok arananlar listesinde yer bulurken, büyük kozmetik firmalarının da hayvanlar üzerinde deney yapmadıklarına yönelik açıklamaları sosyal medyada yer aldı. Ancak sektörün bilinçli müşterileri ve hayvan hakları savunucuları konu ile ilgili açıklama yaptı:

“Birçok firma kimi ürünlerini cruelty-free yani hayvan testi yapmadan piyasaya sürerken bazı ürünlerde hayvan testleri uygulayarak üretime devam edebiliyor. Veya firmanın kendisi hayvan testi yapmıyorken sunduğu ürünün bileşenlerini tedarik eden firmalar bu deneylere devam edebiliyor. Bu sebepten listemizdeki markların ürün etiketlerinde tavşan logosu veya vegan etiketi olduğundan emin olacak şekilde almanızı tavsiye ederiz. Unutmayalım ki bu ürünlere ağırlık verdiğimiz ölçüde kozmetik firmaları da üretimlerini ağırlıklı olarak hayvan dostu ürünlere kaydıracaklardır.”

Ralph’in milyonlarca insan tarafından bu kadar ilgi görmesinin sebebi, günlük hayatta farkında olmadan ve alışılmış davranışlar ile gözümüzden kaçan bazı gerçekliklerin arka planının yüzümüze çarpılmasıdır. Günümüzde birçok hayvan denek olmaları için yetiştiriliyor ve bazıları da doğadan laboratuvarlara hapsediliyor. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler yıllardır bir çok sivil toplum organizasyonu tarafından gerçekleştirilen kampanyalar ile engellenmeye çalışılmakta ancak büyük kozmetik firmaları tarafından sesleri bastırılmaktadır. Bugün bilgi akışının en hızlı ve en etkili yollarından biri olan sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlar ise, kozmetik sektörünün eleştiri oklarına cevap vermesini sağlamıştır.

Umarız ki kampanyanın ardından birçok kozmetik firması hayvanlar üzerinde gerçekleştirdikleri dermatolojik deneylerine son vererek hayvanların yaşam alanlarının korunmasına yönelik tedbirlerini attırırlar. Siz de kozmetik ürünlerde hayvan deneylerini araştıran ve hayvan deneyleri içermeyen ürünlere sertifika veren V-Label,  PETA, BUAV, CCIC gibi kuruluşların onaylamış oldukları markalardan satın alarak hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin sona erdirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Videoya linkten ulaşabilirsiniz : https://youtu.be/G393z8s8nFY

PETA tarafından yayınlanan cruelty free marka listesine linkten ulaşabilirsiniz https://crueltyfree.peta.org/

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin