Kozmetik ve Dermokozmetik Ürünlerinde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

featured

Cilt bakımı, kozmetik, sanat ve tasarım, edebiyat, teknoloji gibi kavramları ele alacağım, kendi fikir ve yorumlarımı paylaşacağım köşe yazımda bu hafta son zamanlarda daha fazla yaygınlaşan ve önem kazanan kozmetik-dermokozmetik sektörüne dair dikkat edilmesi gereken unsurlara mercek tutuyorum. Keyifli okumalar dilerim…

Ürün ambalajları ve pazarlama stratejisi alışverişlerimizde önemli bir role sahip. Alışveriş yapmadan önce dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardan biri içerik ve hayvanlar üzerinde test yapılmamasıdır. Paraben, alkol, parfüm, SLS, sentetik boyalar, silikon gibi birçok etkenden uzak durmalıyız. Günümüzde yerli ve yabancı birçok firma hayvanlar üzerinde test yapmıyor, içerik olarak da oldukça başarılı. Alışverişimizi tamamlamadan önce mutlaka içerikleri araştırmalı, dermatolojik olarak test edilmiş ürünleri tercih etmeliyiz.

Cildimizi İyi Tanımalıyız

Cilt tipimizi bilmek doğru ürüne ulaşmakta en önemli etkenlerden biri. Yanlış ürün kullanımı ciltte ciddi oranda bir reaksiyona sahip olabilir.

Cilt Tipleri

Cilt tipleri; normal cilt, kuru cilt, karma cilt, yağlı cilt ve hassas cilt olarak farklılık gösterir.

Normal Cilt: Normal cilt tipleri doğal yağ ve neme sahiptir. Ciltte gerginlik, kuruluk, belirgin bir yağlanma veya hassasiyet yaşanmaz.

Kuru Cilt: Kuru cilt tiplerinde en belirgin özellik ise gerginliktir. Pullanma, kuruluk belirtilerine sahiptir.

Karma Cilt: Karma ciltlerde ise T bölgesinde yağlanma, kalan bölgelerde ise kuruluk gözlemlenebilir.

Yağlı Cilt: Yağlı cilt, sebum üretimi normalden fazla olan cilt tipidir. Siyah nokta, sivilce gibi cilt sorunları daha sık yaşanabilir. Yağlı ve parlak görünüme sahiptir.

Hassas Cilt: Kuru cilde en yakın cilt tipidir. Dış etmenlere karşı en belirgin reaksiyonu bu cilt tipi verir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık en belirgin özelliklerindendir.

Cilt Bakım Rutini Oluşturma

Sabah rutinimizde cilt temizleme kremi, tonik, yüz serumu, günlük nemlendirici krem, güneş kremi, gözaltı serumu ve kremi olarak rutinimizi tamamlayabiliriz.

Cilt tipimize göre uygun ürünler tercih etmeliyiz. Yağlı ciltlere özel olarak üretilen ürünler kuru ve hassas ciltler için uygun olmayacaktır. Ciltte kuruluk, kızarıklık ve alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Yağlı ciltlerin çok yoğun nemlendirici kremler uygulaması ise ciltte daha fazla parlamaya sebep olur.

Güneş kremimizi yaz-kış olmak üzere her gün kullanmalıyız. Cilt tipimize uygun ürünleri tercih ederek, güneşin zararlı etkenlerinden cildimizi uzak tutmuş oluruz.

Gece Rutini

Temizleme: Güneş kreminin cildimizden arınması için mutlaka cilt temizleme yağı kullanmalıyız. Bu noktada çift aşamalı temizlik en etkili yöntem olacaktır. 2. Adım olarak Cildimize uygun makyaj temizleme suyu ile cildimizi temizlemeliyiz. Daha derin ve arındırıcı bir temizlik için temizleme jeli kullanabiliriz. Haftada 1 ya da 2 kere olmak üzere peelinglerden destek alabiliriz.

Tonik: Cildi sıkılaştırma, gözeneklerden arındırma, aydınlatma etkili tonikler cilt bakım rutinimizde yer alabilir. Nemlendirme öncesi serum için iyi bir baz olması özelliğiyle rutinimizden en etkili verimi alabiliriz.

Serum: Nemlendirme öncesi cildin ihtiyacına yönelik serumlar rutinde mutlaka yer almalıdır.

Lekeler ve renk tonu eşitsizlikleri için C vitaminin ya da Arbutin tercih edilebilir. Kuru ciltler için Hyaluronic Acid etkili bir tercih olacaktır. Sivilce ve sivilce izleri için Salicylic Acid kullanabiliriz.

Cilt bariyerimizi güçlendirmede en etkili serum ise Niacinamide’dir. Yağlı ciltler için BHA Acid grubunu deneyebilirsiniz. Anti-Aging, ton eşitsizliği ve canlı bir görünüm için AHA ürün gruplarını tercih edebilirsiniz.

Nemlendirme: Yalnızca hassas ve kuru ciltler için uygun bir adım olarak düşünülse de her cilt tipi için en önemli adımdır. Her gün gündüz ve gece olacak şekilde rutine dahil olmalıdır.

rün tercihi ve kullanımında dermatoloğunuza danışmayı unutmayınız.

6
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    Cevapla
Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin