Hepimiz içimizde biraz Shakespeare barındırıyoruz.

featured

Bazı matematiksel hesaplamalar gösteriyor ki, dünya üzerindeki her insan şiir, tiyatro ve edebiyat duayeni William Shakespeare’in atomlarını taşıyor.
Ancak bu nasıl mümkün olabiliyor?
Matematikçiler tarafından yapılan makul varsayımlar ve matematiksel hesaplamalarla, bir kişinin vücudundaki William Shakespeare’e ait yaklaşık atom sayısı bulunabiliyor.

Öncelikle, 1564-1616 yılları arasında yaşamış W. Shakespeare’in atomlarının 2020 yılında bizlerin vücutlarında nasıl yer alabildiğinden bahsetmek gerekiyor. Hesaplamanın detaylarına girmeden, ana hatları ile süreç hakkında bilgi verelim.
İlk olarak Shakespeare’in atomlarının üç kaynağı olduğunu belirtelim. Bunlar, Shakespeare’in ölümü sırasında üretilenler; Shakespeare’in hayatı boyunca nefes alıp verdiği atomlar; Shakespeare’in katı, sıvı ve gaz olarak vücudundan atılan atomlar.
Shakespeare’in bu üç kaynaktan gelen atomları, o dönemde çok hızlı bir şekilde hava, kara ve denizlere dağıldı. Atomlar, rüzgarlarla yaklaşık birkaç ay içerisinde dünyadaki tüm hava sistemine; okyanusa girenler muhtemelen birkaç yıl içerisinde dünya üzerindeki tüm su kütlelerine dağıldı. Yağmur, buharlaşma ve diğer hava olayları sayesinde sular, hava ve yeryüzünde atomların sirkülasyonu gerçekleşti.

William Shakespeare 52 yıl yaşadı. Hesaplamalara göre, Shakespeare’in sadece yaşamı boyunca dış ortama dağılımını sağladığı atom sayısını sayısal olarak göstermek için 20 sayısının yanına 30 tane sıfır eklemeniz gerekiyor.
Ortalama bir insanın vücudunda ise, 7 000 000 000 000 000 000 000 000 000 civarında atom bulunmakta. Bu atomların yaklaşık 200 milyarı ise Shakespeare’e ait. Kulağa çok fazla gibi gelse de, bu sayı vücudumuzdaki atom sayısının trilyonda birinden daha az.

Bunun yanında, her gün yaklaşık 20 milyar Shakespeare atomu yeme, içme ve nefes alma yolu ile vücudumuza giriyor. Tabi ki bu atomlar sürekli olarak yenilenmeye ve vücuttan atılmaya da devam ediyor. Atomlar vücuttan ayrıldığında, hemen hemen 10 gün içinde yerine yenileri geliyor.

Yani “Hepimiz İçimizde Biraz Shakespeare Barındırıyoruz” sözü aslında bilimsel bir gerçek.

İçimizde bir miktar Shakespeare barındırmak gurur verici ya da heyecanlandırıcı bir his olsa da, bu hesaplama ve açıklamaların daha önce yaşamış herhangi bir canlı için de geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yani vücudumuzda Shakespeare, Tesla ya da Einstein barındırdığımız gibi, bir miktar Hitler de barındırıyoruz. Üstelik vücudunuzu Hitler’den arındırmaya çalışmak boşuna. Zira Hitler’den kurtulsak bile, yaklaşık 10 gün içinde bu atomlar geri dönüyor.

Özetle, William Shakespeare’in atomları evrenin her yanına yayılmış durumda.
Ona göre; olmak ya da olmamak tüm mesele buydu.
Şimdi ise mesele şu: “Neredeyim?” “Orada mıyım yoksa şurada mıyım?”

Kaynak:
1. A Short History of Nearly Everything
 (Broadway Books,2003), Bill Bryson
2. An Estimate of the Number of Shakespeare’s Atoms in a Living Human Being, Jupiter Scientific

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin