Edebiyat teorisyeni, psikanalist ve yazar Julia Kristeva ile Fransız yazar ve eleştirmen Philippe Sollers; ilk görüşmelerini, âşık olma serüvenlerini, 1967’den bu yana sürdürdükleri evliliklerini tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriyor. İçten konuşmaları “Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik” kitabında Aysel Bora’nın çevirisi eşliğinde ruhumuzu yakalamayı başarıyor.
Aşkta ve evlilikte, “Olunması gereken yer burasıdır” inancının ısrarla altını çizen çift, iki kişilik hayatı yasal bir zemine oturmakla hiçbir duygunun sekteye uğramayacağını hatta zaman zaman kafa denkliğinin pekişebileceğini anlatıyor.
“Serserilik yapmaya ara vermeksizin birbirini arayan, duygusal ve karşılıklı bir zekâ ile yenilikler yaratan başka aşklar da var…”
Evlilik çoğu zaman taraflardan birinin kurban konumunda olduğu bir çatışmadır yanılsamasına sünger çeken, aşkın akışkanlığına/değişkenliğine minnet duyan iki âşıktan, beraberliği eriyip bir bütün olma değil de ötekine saygı duyan iki tekilliğin bir arada olması şeklinde düşünmeyi öğreniyoruz. Ancak sessizlikleri akort etmeyi başaran bir yakınlık, zamana dayanabilir. Ancak iki çocukluğun kavuşması, sonu kötü biten bir hikâyeyi güzel kılabilir.
Ağızlarından çıkan her sözcüğü sanat, edebiyat ve felsefeye bağlayabilen Kristeva ve Sollers, ilişkileri gericiliğe karşı bir sosyal eleştiri ve özgürlüğe düzülen şiirsel bir güzelleme olarak ele almaya davet ediyor okuyucuları. Aşk sanatına teşekkür etmekten kendini alamıyor insan.
Kitap: Güzel Sanatların Bir Dalı Olarak Evlilik
Yazar: Julia Kristeva, Philippe Sollers
Çeviren: Aysel Bora
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Tür: Söyleşi
Sayfa Sayısı: 98