Gıda güvenliği için ‘temiz etiket’

Tüketici beklentileri tanıdık bileşenler, katkısız basit içerik listesi ve doğallıktan yana oluyor.

featured

Karma Grup Regülasyon Koordinatörü Didem Altuntaş, tüketicilerin gıda tercihlerinde “temiz etiket” fenomenini tetiklemesinin ana nedeninin gıdanın geleneksel yöntemlerle işlenmesi veya minimal proses uygulanmasını talep etmesi olduğunu belirterek, “Endüstrinin olumsuz söylemlerden korunması, tüketici güveninin artması, etiketlerin fazlalıklardan arınması ve temiz markalı ürünlerin parlak geleceği için en zor görev şüphesiz gıda işletmecilerine ve perakende sektörüne düşmektedir” ifadelerini kullandı.

Karma Grup’tan yapılan açıklamaya göre, uygulamada “temiz etiket” diye adlandırılsa da gerçekte istenilen “temiz gıda” oluyor. İşlev olarak etiketin ürün içeriğini açık ve anlaşılır bir şekilde yansıtması önem taşıyor.

Genellikle “temiz etiket” olarak adlandırılan bu konu, gıda endüstrisini belirli bir bileşen veya katkı maddesinin varlığını ya da yokluğunu bildirmeye, organik tarım gibi üretim yöntemlerini kullanmaya itiyor.

“Tüketiciler, tedarik zinciri genelinde şeffaflık beklentisi içerisinde olacaklar”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karma Grup Regülasyon Koordinatörü Didem Altuntaş, henüz hiçbir önemli kamu veya uluslararası kurum tarafından tanımlanmamış olmasına rağmen “temiz etiket” fenomeninin, öncelikle ABD ve Avrupa’da başladığını ve hızlı bir şekilde yayılmakta olduğunu belirtti.

Altuntaş, 2021’de gıda güvenliği kültürünün AB mevzuatında yasallaşması ve global sorumluğu olan üreticilerin bu sisteme dahil olmasından sonra “temiz etiket” fenomeninin 2022’de daha çok konuşulacağını bildirdi.

Uluslararası gıda pazarında artan rekabet ve tüketici bilincinin, değişen beslenme dinamikleri ve yaşanan salgının, global ticaret için gerekli yasal düzenlemelerde değişiklikleri de beraberinde getirdiğini ve getirmeye devam edeceğini aktaran Altuntaş, şunları kaydetti:

“Tüketicilerin gıda tercihlerinde ‘temiz etiket’ fenomenini tetiklemesinin ana nedeni gıdanın geleneksel yöntemlerle işlenmesi veya minimal proses uygulanmasını talep etmesidir. Endüstrinin olumsuz söylemlerden korunması, tüketici güveninin artması, etiketlerin fazlalıklardan arınması ve temiz markalı ürünlerin parlak geleceği için en zor görev şüphesiz gıda işletmecilerine ve perakende sektörüne düşmektedir.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin