Türkiye Çöl Tozlarının Etkisi Altında

featured

Türkiye, Kuzey Afrika’dan gelen çöl tozları nedeniyle alarmda! Özellikle Sinop, İstanbul, Afyonkarahisar, Zonguldak ve Ankara’da etkiler yoğun hissediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen sıcak hava dalgasıyla birlikte Türkiye’yi etkisi altına alan çöl tozlarına dair uyarıda bulundu. 25 Nisan’da başlayan ve 26 Nisan’a kadar sürecek olan toz taşınımı, özellikle Sinop, İstanbul, Afyonkarahisar, Zonguldak ve Ankara’da yoğun etkiler yaratıyor. Günlük ortalama toz konsantrasyonu Sinop’ta 173 µg/m3 ile en yüksek seviyeye ulaştı.

Copernicus Atmosfer İzleme Servisi verilerine göre, yüzey toz konsantrasyonu Türkiye’nin güney kıyılarından İstanbul’a kadar uzanan hat boyunca hassas düzeylere çıkmış durumda. Temiz Hava Hakkı Platformu, bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlıkları olan bireylerin tozdan özellikle etkilendiğini belirterek dışarı çıkılmaması konusunda uyarıyor. Kronik solunum yolu hastalıkları olanlar, kalp damar rahatsızlıkları ve diyabet hastaları için tozun ciddi riskler taşıdığı vurgulanıyor.

Önlemler:

  1. Dışarı çıkmamak,
  2. Ev ve araçlarda pencereleri ve klimaları kapalı tutmak,
  3. Dışarı çıkılması gerekiyorsa maske takmak,
  4. Yerel yönetimlerin toz miktarını azaltacak önlemler alması gerekmekte.

Çöl tozu, astım ataklarını tetikleyebilir, solunum güçlüğüne ve ciltte hassasiyet veya tahrişe yol açabilir. Hava kalitesindeki düşüş nedeniyle sağlık sorunları yaşanabilir ve çamur şeklinde yağışlar görüş mesafesini azaltarak ulaşımda aksamalara neden olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin