10 Kadından 8’i ve 10 Erkekten 9’u HPV ile Karşılaşıyor

featured

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, HPV virüsü ve aşısı hakkında bilimsel olmayan bilgilerin yanı sıra, aşının ciddi bir yan etkisi olmadığını ve rahim ağzı kanserinden koruduğunu vurguladı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ali Vardar, HPV (Human Papilloma Virüsü) hakkında yanlış bilinenleri düzeltmek ve aşının önemini vurgulamak adına önemli açıklamalarda bulundu. HPV aşısı, rahim ağzı kanserinden koruma sağlarken, aşı hakkında yayılan yanlış bilgilerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

HPV Aşısının Önemi

Vardar, “HPV aşısı felç yapıyor, erken menopoza neden oluyor, kısırlığa sebep oluyor” gibi iddiaların bilimsel temeli olmadığını ve aksine aşının rahim ağzı kanserinden koruduğunu vurguladı. Ayrıca, aşıyla ilgili olarak bugüne kadar hiçbir ciddi yan etkinin gösterilemediğini ve ölüm vakasına rastlanmadığını ifade etti.

Vardar, cinsel hayata başlayan her 10 kadından 8’i ve her 10 erkekten 9’unun HPV virüsü ile karşılaştığını ve dünyada her yıl 660 milyon insana HPV bulaştığını söyledi. HPV’nin rahim ağzı kanserine yol açtığına dikkat çeken Vardar, HPV ve smear testlerinin bu kanser türünün önlenmesinde büyük önem taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Vardar, aşının hedef grubunun 9-11 yaş aralığındaki kız ve erkek çocukları olduğunu, ideal olarak cinsel yaşama başlamadan önce önerildiğini ancak üst yaş sınırının olmadığını belirtti. Türkiye’de HPV aşılarının rahim ağzı kanserinden korunmada yüzde 90 oranında etkili olduğunu vurguladı.

Vardar, aşı karşıtlığının temelinde yan etkilerden duyulan korku ve çeşitli sosyal endişelerin yattığını açıkladı. Aşılı çocukların yaşam tarzlarında herhangi bir olumsuz etkilenmenin tespit edilmediğini de ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin