Çin, Ay’ın Karanlık Yüzüne Keşif Aracı Göndermeyi Planlıyor

featured

Çin, 2024 yılında Ay’ın karanlık yüzüne yeni bir keşif aracı göndermeyi planlıyor. Bu misyon, “Çang’ı 6” adlı uzay aracının Ay’ın henüz keşfedilmemiş kısmından kaya ve toprak örnekleri toplamasını hedefliyor. Ay’a iniş, Apollo kraterinin güney bölümünde, Güney Kutup-Aitken (SPA) havzasında gerçekleştirilecek. Bu havza, Ay’ın derinliklerinden fırlatılan materyallere erişim sağlayabilecek geniş ve antik bir çarpma havzasıdır.

Çang’ı 6’nın, yüzeyden alınacak örneklerin yanı sıra bir matkap kullanarak da toplama yapması ve toplamda 2,000 gram materyal toplaması planlanıyor. Toplanan örnekler, yüzey operasyonları tamamlandıktan sonra, Ay yörüngesine çıkmak için bir yükseltici araç tarafından gönderilecek ve oradan yeniden giriş modülüyle buluşacak.

Bu başarılı olursa, bilim insanları, Ay’ın aksi takdirde ulaşılamayan bir kısmı olan manto malzemelerini analiz edebilecek. Bu da hem Ay’ın kompozisyonu hem de Ay’ın nasıl katmanlara ayrıldığı hakkında yeni anlayışlar sağlayabilir.

Çin Ulusal Uzay İdaresi’ne (CNSA) göre, Çang’ı 6’nın parçaları iki askeri kargo uçağıyla Haynan Adası’na taşındı ve oradan Vınçang Uzay Merkezi’ne götürüldü. Uzay aracı, burada birleştirilecek ve fırlatma öncesi kontroller yapılacak.

Çang’ı 6, daha önceki Çang’ı 5 misyonunun yedek aracı olarak planlanmıştı. Çang’ı 5, 2020’de başlatılmış ve Ay’ın yakın tarafındaki Oceanus Procellarum’dan 1,731 gram materyal toplamıştı. Çang’ı 6 ayrıca uluslararası yükler de taşıyacak, bunlar arasında Fransa’nın sağladığı Radon Gazı Kaçağını Tespit Etme (DORN) aleti, ESA desteğiyle İsveç’in Katkıda Bulunduğu Ay Yüzeyinde Negatif İyonlar (NILS) yükü ve İtalyan tarafından sağlanan pasif bir lazer retro-reflektör bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin