Depremin Etkileri: İstihdamdaki Azalma
Kahramanmaraş merkezli, 6-7 Şubat 2023’teki büyük depremlerin ardından bölgedeki kalifiye çalışan kaybı devam ediyor. SGK verilerine göre, 11 ildeki toplam istihdam kaybı 69 bin 594 kişi oldu. Hatay’da yüzde 13.1, Malatya’da yüzde 12 ve Kahramanmaraş’ta yüzde 8.6 oranlarında istihdam azalışı yaşandı. Diğer illerde de istihdamda düşüş gözlendi.
İşletmelerdeki Zorluklar ve Göç
Bölgedeki iş insanlarına göre, çalışan bulunamaması durumunda büyük firmaların faaliyetlerini durdurabileceği endişesi var. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, özellikle hizmet sektöründeki işletmelerin kalıcı ve sağlıklı ticaret alanları bulamadığı için göç ettiğini belirtiyor.
Teşvik Paketlerinin Önemi
Antakya TSO Başkanı Hikmet Çinçin, kalifiye çalışan eksikliği ve yüksek ücret talepleri nedeniyle işletmelerin zor durumda olduğunu vurguluyor. Çalışanların geri dönüşü için teşvik paketlerinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Organize Sanayi Bölgelerindeki Durum
Adıyaman OSB Başkanı Abdulkadir Çelenk, bölgedeki işletmelerin kalifiye çalışan ihtiyacına dikkat çekiyor. OSB’de çalışan sayısının hızla azaldığını ve barınma sorununun çözülmesi gerektiğini belirtiyor. Gelişim Tekstil Adıyaman İşletmesi Genel Müdürü Ekrem Cırık ise, kalifiye çalışan eksikliği nedeniyle istihdam kapasitelerini kullanamadıklarını ve yeni yatırımların gelmesinin zorlaştığını ifade ediyor.