Sahra Tozuna Karşı Maske Uyarısı

featured

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, Sahra Çölü üzerinden Türkiye’ye yoğun toz taşınımının beklendiğini açıkladı. Mart ayının sonu itibarıyla başlayacak olan bu doğa olayının, özellikle bahar alerjisi semptomlarını tetikleyeceğini ve akciğer rahatsızlıkları olan kişiler için risk oluşturabileceğini belirtti.

Toz Taşınımının Etkileri

Prof. Dr. Yaşar, her yıl çöllerden taşınan 2 milyar ton tozun, doğanın besin kaynağı olduğunu ve bu süreçte doğayı gübrelediğini vurguladı. Ancak, mart ve nisan aylarında yaşanan yoğun taşınım döneminde, havada polen miktarının da arttığını ve bu durumun solunum yolu rahatsızlıklarına sahip bireyler için tehlikeli olabileceğini ifade etti. Bu nedenle, özellikle astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişilerin, partikül tutucu maskeler kullanması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Yaşar, partikül tutucu maske bulunamaması durumunda normal maskelerin de kullanılabileceğini belirtti. Bu maske uyarısı, toz taşınımının yoğun olarak yaşanacağı dönemde halk sağlığını korumayı amaçlıyor.

Çöl tozlarının, tarım için verimlilik sağladığını belirten Prof. Dr. Yaşar, bu tozların tarım açısından olumlu etkileri olduğunu ancak sağlık açısından dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Kırmızı renkli çöl tozlarının havada yoğunlaşacağı ve araçların üzerinin çamura bulanabileceğini ekledi.

Prof. Dr. Yaşar’ın açıklamaları, özellikle bahar mevsiminde yaşanan toz taşınımı ve polen artışının solunum yolu hastalıkları olan bireyler için oluşturduğu risklere karşı önlem alınması gerektiğini gösteriyor. Aynı zamanda, bu doğal olayın tarım için de faydalı olabileceği ancak sağlık açısından tedbirli olunması gerektiğine dikkat çekiyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin