Kakao Fiyatlarında Rekor Artış

featured

Son üç ay içinde global arzın daralmasıyla kakao fiyatları neredeyse iki kat artarak tarihi bir seviyeye ulaştı. Bu durum, dünya genelinde çikolata fiyatlarının önemli ölçüde yükselmesine neden olacak.

Batı Afrika’da yaşanan iklim değişiklikleri, çikolata üreticilerini zor bir duruma soktu. Mayıs vadeli kakaonun ton başına fiyatı New York Ticaret Borsasında 9.600 doları aşarak rekor kırdı.

GlobalData’nın analizine göre, Fildişi Sahili ve Gana gibi ana tedarikçi ülkelerdeki üretim sorunları nedeniyle, 2023-2024 sezonu için kakao arzında yaklaşık %8’lik bir azalma bekleniyor.

Fildişi Sahili ve Gana’da, maliyetleri karşılayamama nedeniyle üretimi azaltma veya durdurma kararı alan büyük kakao işletmeleri, fiyatların yükselmesinde önemli bir rol oynadı. Bu ülkelerde beklenenden daha az kakao hasadı yapılması ve Nijerya ile Gana’daki hasat miktarlarının da tahminlerin altında kalması, fiyatların artmasına sebep oldu.

Sıcaklık ve kuraklık gibi olumsuz hava koşulları, nisan ayında beklenen ara hasadın da düşük olmasını sağlayacak. New York ve Londra’da kakao fiyatları, son üç ayda %150’yi aşan bir artışla zirveye ulaştı.

Geçen yıl uranyumdan sonra en çok değer kazanan hammadde olan kakao, bu yıl ton başına fiyatıyla 9.000 dolarlık bakırı geride bıraktı.

Kötü hava koşulları ve bitki hastalıklarının neden olduğu üretim azalması, birçok şirketin vadeli işlem sözleşmelerine yönelmesine ve kakao fiyatlarının daha da artmasına neden oldu. New York Ticaret Borsası’nda, vadeli kakao kontratları şu anda spot fiyatların üzerinde işlem görüyor, bu da arz sıkıntısını işaret ediyor.

Bu durum, çikolata severler için kötü haber anlamına geliyor. Çikolata üreticilerinin yükselen maliyetleri, ürün fiyatlarına yansıtması veya ürün boyutlarını küçültmesi bekleniyor.

Gana ve Fildişi Sahili’nde rekor fiyatların faydaları henüz çiftçilere ulaşmazken, çocuk işçiliği sorunu da devam ediyor. Bu ülkelerdeki çocukların büyük bir kısmı, kakaoda çalışmak zorunda kalıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin