Diplomasi Mi, Savaş mı? Netanyahu’nun Zıt Görüşleri

featured

İsrail Ordusundan Açıklama: “Diplomatik Çözüm Zamanı”

İsrail ordusu sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, Lübnan’daki kara harekatının tüm askeri hedeflerini başarıyla gerçekleştirdiklerini bildirdi. Sözcü, artık sıranın diplomatik bir çözüme geldiğini vurguladı. İsrail ordusunun, Lübnan’daki Hizbullah mevzilerinin büyük bir kısmını yok ettiğini ve geriye kalan hedeflerin de minimal düzeye indiğini belirtti. Bu bağlamda, İsrail hükümetinin uluslararası alanda diplomatik müzakerelere katılabileceği mesajını verdi.

Ayrıca, Hizbullah’a ait silah depolarının önemli bir bölümünün imha edildiğini ifade eden sözcü, bu silahların bir kısmının İsrail’e yönlendirildiğini de aktardı. Ordu, askeri istihbaratın hala bazı köylerde operasyon yürütmeye devam etmesi gerektiğini de ekledi. Ordunun sözcüsü, eğer diplomatik bir çözüm sağlanamazsa, askeri operasyonların genişletilmesi gerekeceğini ifade etti. “Lübnan’da kalıcı bir çözüm için, her koşulda ordunun çözüm sürecinde rol oynaması gerekiyor,” dedi.

İsrail’den Çelişkili Mesajlar

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’e yaptığı ziyaret sırasında, Hizbullah ile İsrail arasında bir ateşkes anlaşması sağlanması için ABD’nin önerisini gündeme getirmişti. Bu öneride, Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki Barış Gücü (UNIFIL) kuvvetlerinin güçlendirilmesi, bu ordunun daha fazla yetki ile donatılması, İsrail’in Lübnan’ın güneyinden çekilmesi ve Hizbullah’ın da bu bölgeden çekilerek silahsızlandırılması konularının yer aldığı belirtilmişti.

İsrail hükümeti, bu teklife başlangıçta sıcak bakmadığını açıklamış olsa da, İsrail Cumhurbaşkanı İzak Herzog ve Savunma Bakanı Yaov Galant’ın ateşkes yanlısı açıklamaları, ülkenin müzakerelere oturabileceği izlenimini yaratmıştı. Bu açıklamalardan sonra Galant, ‘İsrail’in savaşının bir pusulası olmadığına’ dair bir mektubu İsrailli bakanlarla paylaşmıştı. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu mektubu ‘kafa karıştırıcı’ olarak nitelendirdi.

Netanyahu, geçtiğimiz günlerde Mısır’ın sunduğu bir ateşkes teklifini net bir şekilde reddetmiş, daha sonra bu teklifin kendisine ulaşması durumunda ateşkes olasılığını değerlendireceğini belirtmişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin