Çin Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel İdaresi ve Merkezi Askeri Komisyonun Donanım Geliştirme Dairesi, 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek yeni bir düzenleme hakkında ortak bir açıklama yayımladı. Bu düzenleme ile birlikte, belirli ürünlerin ihracatı izne tabi kılınacak.
Kapsamlı Kontrol ve Amaçları
Yapılan açıklamada, hava araçları motor ve parçaları, gaz türbinleri ve kurşun geçirmez zırhların yapımında kullanılan polietilen liflerin ihracatının kontrol edileceği belirtildi. Düzenlemenin, ulusal güvenliği korumayı ve uluslararası yayılmayı önlemeyi amaçladığı vurgulandı. Ayrıca, herhangi bir ülkeyi veya bölgeyi hedef almadığı belirtildi.
Çin gümrük verilerine göre, 2024’ün ilk 4 ayında belirli ülkelerden en fazla ithalat yapılan ürünler şunlardı:
- Hava ve Uzay Araçları Parçaları: ABD, Vietnam, Singapur
- Gaz Türbinleri: ABD, Hindistan, Vietnam
- Polietilen Lifler: Brezilya, Vietnam, ABD, İsrail
Çin’in ihracat kontrolü kararının, ABD’nin bazı teknolojilerin Çin’e kısıtlamalar getirmesi ve uluslararası ilişkilerdeki hassasiyetler nedeniyle alındığı belirtiliyor. Bu karar, uluslararası ilişkilerdeki dengeleri de etkileyebilir.