Türkiye’de İHA Lisans ve Sertifika Sayısı Artıyor

featured

İnsansız Hava Araçları (İHA), Türkiye’de büyük ilgi görüyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) verilerine göre, 5 Aralık itibarıyla kayıtlı İHA sayısı 62,892’ye yükselirken, lisans ve sertifika sayısı da etkileyici bir şekilde 1,450,530’a ulaştı.

İHA Sayısı Yüzde 268 Arttı, Lisans ve Sertifikalar 1,5 Milyonu Aştı

Türkiye’de İHA kullanımı hızla yayılırken, 2017’de 17,077 olan toplam İHA sayısı, 2023’ün ilk haftasında yüzde 268,3 artışla 62,892’ye ulaştı. Aynı dönemde SHGM tarafından verilen lisans ve sertifikalar ise etkileyici bir sayı olan 1,450,530’u aştı.

Uçuş Kuralları ve Düzenlemeler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı SHGM Tarafından Belirleniyor

İHA kullanımının düzenlenmesi, ithali, satışı, kaydı, tescili, uçuşa elverişliliği, hava trafik hizmetleri ve operasyonlarına ilişkin usul ve esaslar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı SHGM tarafından belirleniyor. 500 gram ve üzeri İHA’ların kayıt yaptırmaları ve SHGM onayı almalıdır.

Sportif/Amatör Pilot Sertifikası Ücretsiz Alınıyor

SHGM tarafından hazırlanan ücretsiz çevrim içi sınavı geçenler, Sportif/Amatör Pilot Sertifikası sahibi olabiliyorlar. Bu sertifika ile sadece “yeşil alan” olarak adlandırılan açık arazilerde ve yerleşim olmayan bölgelerde uçuş gerçekleştirilebiliyor.

Ticari Uçuşlar İçin Lisans ve Sertifikalar Şart

Ticari uçuşlar için ise yetkili eğitim kuruluşları tarafından verilen İnsansız Hava Aracı Ticari Pilot Eğitim Sertifikası ve Genel Müdürlük tarafından düzenlenen İHA Pilot Lisansı gerekmektedir.

Uçuşa Yasaklı Alanlar ve Güvenlik Önlemleri

Emniyet ve askeriyeye ait alanlar, kamu kurumları ve güvenlik açısından hassas bölgeler ile havaalanlarına 9 kilometre yakınlıktaki yaklaşma sahalarında İHA uçuşuna izin verilmemektedir.

İHA’ların hızla artan sayısı, Türkiye’deki sivil havacılık alanında yeni bir dönemi işaret ediyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin