Gazze’de Dört Gün Sürecek Ateşkes ve Esir Takası Anlaşması

featured

Gazze Şeridi’nde tansiyonun düşmesine yönelik önemli bir adım olarak, Hamas ve İsrail arasında dört günlük geçici bir ateşkes ve esir takası anlaşması sağlandı.

Gazze Şeridi’nde devam eden çatışmaların 47. gününde, Hamas ve İsrail arasında tarihi bir dönüm noktasına varıldı. Taraflar, dört günlük bir ateşkes ve esir takası konusunda anlaşma sağladılar. Bu anlaşma, bölgedeki insani durumu iyileştirmek adına büyük bir adım olarak görülüyor.

Ateşkesin Detayları

Katar ve Mısır’ın ara buluculuğu ile gerçekleşen uzun müzakereler sonucu, Hamas tarafından yapılan açıklamaya göre, dört gün sürecek geçici bir ateşkes ilan edildi. Bu süre zarfında, 50 İsrailli rehine serbest bırakılacak ve karşılığında İsrail hapishanelerinden 150 Filistinli mahkum serbest kalacak.

Anlaşmaya göre, serbest bırakılacak kişiler arasında her iki taraftan da 19 yaş altı kadınlar ve çocuklar yer alacak. Bu, bölgedeki insani krizin hafifletilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İnsani Yardım ve Hava Trafiği

Ateşkes süresince, Gazze Şeridi’ne insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tır girecek. Ayrıca, Gazze Şeridi’nin güneyindeki hava trafiği tüm gün, kuzeyinde ise belirli saatlerde durdurulacak. İsrail güçleri, ateşkes sürecinde Gazze Şeridi’nde kimseyi alıkoymayacak ve saldırmayacak.

İsrail hükümeti, anlaşmayı kabul ettiğini duyurdu. Başbakan Benjamin Netanyahu’nun liderliğinde toplanan kabine, esirlerin geri getirilmesi ve ateşkesin uygulanması konusundaki kararları onayladı.

Ateşkesin Geleceği

Açıklamada, her 10 esirin serbest bırakılmasının, çatışmalara ek bir gün ara verilmesini sağlayacağı belirtildi. Ayrıca, Katar yönetimi, ateşkesin başlangıç zamanının 24 saat içinde duyurulacağını ve sürenin uzatılma ihtimalinin olduğunu açıkladı.

Bu anlaşma, Gazze Şeridi’nde yaşanan insani krizin azaltılması ve bölgedeki tansiyonun düşürülmesi adına önemli bir adım olarak görülüyor. Katar, Mısır ve ABD’nin çabaları sayesinde ulaşılan bu ateşkes, bölgedeki siviller için umut ışığı olarak değerlendiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin