Google İlk İş Birliğini Türk Oyun Şirketi Game Factory İle Yaptı

featured

İnternetin hızlanması ve bilgisayarların gelişmesiyle beraber internet kullanıcılarının birçoğu online oyunlara yöneldi. Özellikle artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik deneyimleri oyuncuların kendilerini oyunun içinde hissederek oyunlarda hem daha fazla zaman geçirmelerini hem de oyun içinde yer alan parçalara yatırım yapmalarına olanak sağladı.

Yapılan araştırmalar 2021 yılı içerisinde, online oyuncu sayısının 2.9 trilyona çıktığı ve video oyunların 178,37 trilyon dolar değeri ile günümüzün en önemli pazarlardan biri haline geldiğini doğrular nitelikte. Oyun sektörünün ivmesini kaybetmemesi amacıyla oyun üretici şirketlerin %48’i AR ve VR üzerinde çalışmalarını sürdürerek, yeniliğe öncülük etme hedefiyle yeni projeler üretiyor.

Türkiye, oyun sektöründe dünya çapında bir başarı elde etmiş durumda. Hatta Türkiye için ‘Mobil Oyunların Silikon Vadisi’ lakabı bile kullanılmaya başlandı. Geçtiğimiz on yılda Peak Games başta olmak üzere birçok yazılım şirketi Türkiye’yi ‘casual games’ merkezi haline getirmeyi başardı. Casual Games, Assassin Creed ya da Final Fantasy aksine oynaması kolay, hedefleri ulaşılabilir ve anlaşılır oyunlar anlamına gelmektedir. 2020 yılında açıklanan raporlar Türkiye’de oyuncu online oyuncu sayısının 36 milyona ulaştığı ve pazarın 880 Milyon dolarlık bir değerinin olduğunu göstermektedir.

Geçtiğimiz mart ayı ile birlikte Apple App Store’un en çok oynan on oyunun yer aldığı ABD temelinde oluşturulan listesinin hepsi Türk yazılımcılar tarafından hazırlanan oyunlardan oluşmaktaydı. Yine geçtiğimiz yıl Peak, oyun devi Zynga tarafından 1,8 trilyon dolara satın alınarak Türkiye’nin ilk unicorn’u haline geldi.

Başka bir ilk de Türk oyun şirketi Game Factory’den geldi. Game Factory, 2019 yılında kurulan oyun geliştiricilere özel bir kuluçka merkezi olarak hizmet vermektedir. Hem deneyimli oyun geliştiricilere ihtiyaçları olan desteği sağlamak hem de oyun geliştirmek isteyenlere gerekli eğitimleri vererek nitelikli geliştirici gücünü artırmaya odaklanan projeler hedeflemektedir. Halihazırda destek verdikleri 70 kadar oyun stüdyosuna ek olarak markalarla, üniversitelerle ve çeşitli kurumlarla iş birliği kurarak dönemsel programlar da yürütmektedirler. Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile kurdukları işbirliği sayesinde ilk kamu destekli oyun geliştirme merkezinin kurulmasında rol almalarıyla gündeme gelmişlerdi.

Son dönemlerde gündeme geldiği işbirliğini ise Google ile gerçekleştirerek dünya çapında Google for StartUps projesinin oyun sektöründeki ilk iş birliğini kurmaları oldu.

Bu proje ile Game Factory kuluçka merkezi, bünyesinde barındırdığı geliştiricilere Google işbirliğinde mentorluklar, ürün kredileri ve uluslararası etkinlikler gibi birçok imkan sunacak. Türk oyun geliştiricilerinin dünyaya açılmak için ihtiyaç duydukları yatırımı sağlarken, kendi bünyesinde bulundurduğu Firebase, Ads ve Workspace gibi ürünlerde oyun geliştiricilere kredi sağlayacak.

Google for StartUps, Global Hızlandırma Departmanı Başkanı Kevin O’Toole ‘Türkiye’deki etkinliklerimizi hızlandırmak bizim için önemli, Game Factory aracılığıyla Google’ın en iyi ürünlerini, uzmanlarını ve teknolojilerini sağlayacağız.’ ibarelerini kullanarak projeye bakış açısını dile getirmiş oldu.

 

Stj. Av. Selin Ceren CANBULUT

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin