Mitolojide zafer tanrıçası olarak adlandırılan “Nike kültü”ne adanan ve ilk kez sergilenen eserler, İzmir Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.
İzmir Arkeoloji Müzesi’nin her ay depolarındaki eşsiz eserleri sergilediği “Göremediklerinizi Göreceksiniz” adlı projenin ağustos ayı programı, Yunan mitolojisinde zafer tanrıçası olarak anılan Nike’ye ayrıldı.
Müzenin hazine odasında Nike’yi tasvir eden 3 ayrı eser yer aldı. Helenistik Dönem’e tarihlenen 49 santim boyundaki mermer sütun, serginin en önemli parçası olarak gösterildi.
İzmir’in Bergama ilçesindeki Pergamon Antik Kenti’nden 1925 yılında çıkarılan eserde, defne yaprağı motifleriyle süslü ve kanatlı Nike figürü elleriyle eteklerini tutuyor.
Yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen mermer Nike sütunu, İzmir Arkeoloji Müzesi’ne ilk getirilen eserler arasında bulunuyor ve yaklaşık 1 asır sonra ziyaretçisiyle buluşturuluyor.
Serginin ikinci parçası olan Muğla’nın Milas ilçesindeki İasos Antik Kenti’nden çıkarılan pişmiş topraktan kandilde de Nike kabartması bulunuyor.
İzmir’in Menemen ilçesindeki Neonteikhos Antik Kenti’nden çıkarılan ve mezar hediyesi olarak kullanıldığı belirlenen yaklaşık 2 bin 500 yıllık Nike figürü de sergi kapsamında ziyaretçilerin dikkatine sunuluyor.