Yapay zeka ile ses taklidi: 325 Milyon TL’yi çaldılar

featured

2020’nin başlarında BAE’deki Centennial Bank’ta çalışan bir müdür, sesini tanıdığı bir kişi (daha önce konuştuğu bir şirketin müdürü) tarafından arandı. Müdür, şirketin bir satın alma yapma aşamasında olduğunu, bu yüzden bankanın 35 milyon dolarlık bazı transferlere izin vermesi gerektiğini açıkladı.

Dubai Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamaya göre, soyguncular yapay zekayı sesin değiştirilmesi için kullanarak ayrıntılı bir plan yaptı.

Akşam’dan Bülent Şanlıkan’ın haberine göre banka müdürü, her şeyin meşru göründüğünü düşünerek transferleri yapmaya başladı. Uzmanlar, oldukça gerçekçi olan sahte derin görüntü ve ses kopyalama tekniklerinin çağımızın en büyük sorunlarından biri olduğu, gerçeğinden ayırmanın güç olduğu konusunda uyardı.

BENZER İKİNCİ OLAY

2019 yılında İngiltere’deki bir enerji firmasının CEO’sun sesi taklit edilerek banka hesaplarından 240 bin dolar çalınmıştı.

Ancak, uzmanlar BAE’deki soygunun ilkinden çok daha detaylı ve kapsamlı bir dolandırıcılık organizasyonu olduğunu vurguladı.

SİYASİ TAKLİTLER İÇİN KULLANILABİLİR

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, dolandırıcılığı değerlendirdi:

“Burada yapılması gereken kolluk güçlerinin suç dünyasının önüne geçecek dijital yeti ve becerilere sahip olmasıdır. Siyaseten de daha önce olduğu gibi çeşitli kurgular montajlar yapılabilir. Buna dönük herkesin çok tedbirli olması gerekiyor. Kriminal dünya dijital her türlü gelişmeyi takip ederek farklı kazanç sağlama yolları üretiyor. Dijital Suç Önleme Enstitüsü kurulmalı. Bu bir teknolojik üstünlüktür. Ydksa sonuçları ağır durumlarla karşılaşabiliriz”.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin