Karaismailoğlu: İnternet yavaş değil, ‘orta paketler’ tercih ediliyor

featured

Korona virüsü salgını sürecinde dünya genelinde internet kullanımı arttı. Uzaktan çalışma yöntemlerinin gelişmesi, eğitimde online derslerin tercih edilmesi bu durumda etkili oldu. Türkiye’deki kullanıcılar, artan internet kullanımı talebi karşısında hız ve kalitenin kötü olduğunu belirterek şikayetlerini dile getiriyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na göre ise Türkiye’deki sabit internet hızının mobil internete göre daha düşük olmasının nedeni kullanıcıların “orta hızlardaki” internet paketlerini daha fazla tercih etmesi.

TÜRKİYE’NİN MOBİL İNTERNET SIRALAMASINDAKİ YERİNİ SÖYLEDİ, SABİT İNTERNETİ GİZLEDİ

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Türkiye’deki internet sorununu gündeme getirdi. Görüşmelerin üzerinden geçen bir ayın ardından Paylan’ın, “İnternet kalitesi çok kötü, gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü internet altyapısına sahip ülkelerden biriyiz. İnternet altyapısına yatırım yapılmıyor” ifadelerine Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu yazılı yanıt verdi.

Yanıtında GSM Birliği (GSMA) tarafından 170 ülke için 2020 yılında mobil bantlara yönelik yapılan çalışmaya yer veren Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin altyapı bakımından 80,6 puanla 20., içerik ve hizmetler bakımından 76,2 puanla 32., mobil indirme hızında ise 90,76 puanla 14. sırada yer aldığını söyledi.

Bakan Karaismailoğlu yanıtında Speedtest Global Index’in Ekim 2021 raporunu da hatırlattı. Rapora göre Türkiye’nin mobil genişbantta 31,72 Mbps indirme hızı ile global sıralamada 55. sırada yer aldığını belirten Karaismailoğlu, Türkiye’nin sabit genişbantta 25,02 Mbps indirme hızına sahip olduğunu belirtti fakat ülkeler sıralamasındaki yerini söylemedi. Speedtest Global Index’ın verileri incelendiğinde Türkiye’nin bu alanda ülkeler arasında Ekim 2021’de 103. sırada yer aldığı görülüyor.

Sabit internette ortalama hızın mobile göre düşük olmasının altyapı kaynaklı olmadığını savunan Karaismailoğlu, sabit internetteki hız sorununun “orta hızlardaki internet paketlerinin daha fazla tercih edilmesinden” kaynaklandığını söyledi.

‘FİBER ABONE SAYISI 4,3 MİLYONU AŞTI, 4,5G ABONE SAYISI 78,5 MİLYONA ULAŞTI’

Bakan Karaismailoğlu yanıtında Türkiye’de son yıllardaki internet kullanım sayılarında yaşanan artışa da yer verdi. Buna göre son üç yılda sabit internetin kullanımı yaklaşık yüzde 216, mobil internet kullanımı ise yüzde 188 arttı.

Türkiye’deki ‘Fiber abone’ sayısının 4,3 milyonu aştığını, son bir yıldaki artış oranının yüzde 23’e ulaştığını belirten Karaismailoğlu, 4,5G abone sayısının ise 78,5 milyona ulaştığını belirtti.

İnternet hizmetlerinin pandemi döneminde “sorunsuz” sürdürüldüğünü savunan Bakan Karaismailoğlu, yatırımlara ilişkin ise, “Ülkemizdeki elektronik haberleşme işletmecileri sektöre yoğun bir şekilde yatırım yapmaktadır. Son beş yıldaki toplam yatırım tutarı 54,5 milyar TL’dir. 2020 yılındaki yatırımların tutarı bir önceki yıla göre yüzde 30 artmıştır” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin