Çin, Rusya, Pakistan ve İran dış işleri bakanları Afganistan için toplandı

featured

Çin, Rusya, Pakistan ve İran arasında Duşanbe’de gerçekleşen gayriresmi görüşmede Afganistan sorunu ele alındı. Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Duşanbe’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Musevi ile bir araya geldi.

Wang Yi, görüşmede, zorbalığa dayalı siyaset, dış askeri müdahale ve sözde “demokrasi vaadinin” Afganistan’daki mevcut duruma yol açan ana unsurlar olduğunu söyleyerek, dört ülkenin Afganistan konusunda iş birliğine ilişkin önerilerde bulundu.

Bakan Wang, Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan ile ilgili taahhütlerini etkin şekilde yerine getirip ülkeyi yeniden yapılandırma sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Wang, “Afganistan’ın Afgan halkı tarafından yönetilmesi” ilkesinden hareketle Afgan halkının seçtiği kalkınma yoluna saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek tüm tarafları Afganistan’a yardım eli uzatmaya çağırarak, Afganistan’ın bölgesel iş birliğine katılımının destekleneceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Wang, bölgedeki ülkelerin Afganistan’ın yeni iktidarından beklentilerini “kapsayıcılık, terörle mücadele, komşu ülkelerle barış içinde yaşama” olarak özetleyerek Afganistan’ın yalnız bu üç faktör temelinde uzun vadeli istikrara kavuşabileceğine ve bölgedeki ülkelerin meşru menfaatlerinin korunabileceğini söyledi. Çinli Bakan son olarak Afganistan Talibanı’nın tüm terör örgütleriyle bağlantısını kesmesi gerektiğini kaydetti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin