8. Yargı Paketi’nin İlk İki Maddesi TBMM’de Onaylandı

featured

TBMM Genel Kurulu’nda, “8. Yargı Paketi” olarak bilinen düzenlemenin ilk iki maddesi kabul edilirken, Meclis’te sert tartışmalar yaşandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, kamuoyunun merakla takip ettiği “8. Yargı Paketi” olarak adlandırılan yasal düzenlemenin ilk iki maddesi kabul edildi. Bu paket, Ceza Muhakemesi Kanunu başta olmak üzere çeşitli kanunlarda ve 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede önemli değişiklikler öngörüyor.

Kabul edilen maddelerle, İcra ve İflas Kanunu’nda yer alan kanun yolu başvuru sürelerinin hafta bazında düzenlenmesine uygun olarak, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda benzer düzenlemeler yapılması amaçlanıyor. Bu düzenleme ile hafta olarak belirlenen sürelerin, başladığı günün karşılık geldiği gün içinde sona ermesi hedefleniyor. Ayrıca, İcra ve İflas Kanunu’nda kanun yollarına başvuru sürelerinin, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile uyumlu hale getirilmesi planlanmakta, böylece hak arama özgürlüğünün daha etkin kullanılması sağlanacak.

Meclis Genel Kurulu’nda Yaşananlar

8. Yargı Paketi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri, siyasi partiler arasında sert tartışmalara sahne oldu. DEM Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, paketi eleştirerek, “Sokaktan geçen her insanı cezaevine atmanın yasasını çıkarıyorsunuz!” şeklinde konuştu. AKP Grubu ise, teklifle hak arama özgürlüğünün güçleneceğini, suçla etkin mücadelenin sağlanacağını ve yargılamaların hızlanacağını savundu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, teklifin savunmasında, “2024 yılında toplamda 82,5 milyar lira ikramiye ödemesi yapılmış olacaktır” ifadelerini kullandı. MHP’li Feti Yıldız ise, bireysel başvuru hakkını düzenleyen maddelerin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerinin yeni bir Anayasa ile sınırlandırılacağını dile getirdi.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ ve AKP milletvekilleri hakkında FETÖ ile ilgili iddialarda bulunması, Genel Kurul’da tansiyonun yükselmesine neden oldu. Bozdağ, kendini savunarak, “Ben FETÖ ile mücadele eden adamım” dedi.

Genel Kurul’daki “yeterli sayı” tartışması da dikkat çekti. Muhalefet milletvekilleri, yeterli sayı olmadığını öne sürerek elektronik oylama talebinde bulundu. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, İç Tüzüğün ilgili maddesine dayanarak bu talebi reddetti. Tartışmaların ardından, 8. Yargı Paketi’nin ilk iki maddesi, karar yeter sayısının bulunmasıyla kabul edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin