Türkiye’den 2025 yılında fıstık ihracatından elde edilen gelir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki üretim ve ihracat faaliyetlerinin etkisiyle yükseldi. Toplamda 94 ülkeye yapılan satışlardan kazanılan gelir, 178 milyon 203 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
Geçen yılın ocak-mart döneminde elde edilen toplam gelir 57 milyon 604 bin dolar olarak gerçekleşirken; bu yılın aynı döneminde 32 milyon 824 bin dolarlık kazanç, özellikle ilk çeyrekteki ihracat çalışmalarının artmasıyla dikkat çekti. Ülkeler arasında en çok fıstık ihraç edilen destinasyon ise İtalya oldu. Bu dönemde İtalya’ya yapılan satışlar 9 milyon 19 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. İtalya’yı 6 milyon 24 bin dolar ile Almanya ve 3 milyon 143 bin dolar ile Polonya izledi.
Yüksek rekolte bekleniyor cümlesiyle öne çıkan değerlendirmede, Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Akbaş, stratejik bir ürün olan fıstığın geniş kullanım alanlarına sahip olduğunu söyledi. Fıstığın üreticiye, sanayiciye ve ihracatçıya sağladığı yüksek ekonomik getirinin bölge ekonomisine de büyük katkı yaptığını belirtti.
Akbaş, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ağaç sayısının en yoğun olduğu illerin Şanlıurfa ve Gaziantep olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: Fıstık sadece bir tarım ürünü değildir; üreticiden sanayiye, ihracatçısından bölge ekonomisine kadar yayılan geniş bir ekosistemin temel direğidir. Yüksek katma değer sunan bu ürün, iç piyasada ve ihracatta ülkenin kazancını artırmaya devam ediyor. Geçen yıllarda zirai don ve kuraklık nedeniyle bölgede üretimde düşüş yaşandı, ancak bu yıl yağışların iyi geçtiği belirtiliyor ve rekoltenin yüksek olacağı öngörülüyor. Böyle bir tablo, yeni ürünlerin çıkmasıyla ihracat rakamlarının daha da yükselmesini bekletiyor.
İhracatı artırmaya yönelik hedefler doğrultusunda, Şanlıurfa’da ürünlerin sağlıklı koşullarda saklanıp değerinde pazarlanmasını sağlayacak lisanslı depo yatırımları için çalışmalar sürüyor.