Rekabet Kurumu’nun açıkladığı bilgilere göre, iş gücü piyasasında rekabeti bozduğu şüphesi bulunan 26 teşebbüs için soruşturma açılmasına karar verildi. Ön araştırma süreci, bankacılık, sigortacılık ve bilişim teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren firmaların çalışan ayartma anlaşması ya da iş gücü piyasasına ilişkin hassas bilgilerin paylaşılması gibi konular üzerinden yürütüldü. Elde edilen bulgular, rekabetin kısıtlandığına dair şüphelerin güçlü ve yeterli olduğuna işaret ediyor.
Kurul, söz konusu teşebbüsler hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu ihlal edip etmediklerini tespit etmek amacıyla soruşturma açılmasına karar verdi. İncelenen sektörler ve ilgili şirketler şu şekilde belirginleşti: bankacılık/katılım bankacılığı alanında Akbank Türk AŞ, Albaraka Türk Katılım Bankası AŞ, Denizbank AŞ, HSBC Bank AŞ, ING Bank AŞ, Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ, Odea Bank AŞ, Şekerbank Türk AŞ, Türk Ekonomi Bankası AŞ, Türkiye Garanti Bankası AŞ, Türkiye İş Bankası AŞ, Yapı ve Kredi Bankası AŞ, QNB Bank AŞ; sigortacılık alanında Agesa Hayat ve Emeklilik AŞ, Aksigorta AŞ, Bupa Acıbadem Sigorta AŞ, Katılım Emeklilik ve Hayat AŞ; bilişim teknolojileri alanında Albaraka Teknoloji Bilişim Sistemleri ve Pazarlama Ticaret AŞ, Architecht Bilişim Sistemleri ve Pazarlama Ticaret AŞ, Bilin Yazılım ve Bilişim Danışmanlığı AŞ, Ibtech Uluslararası Bilişim ve İletişim Teknolojileri AR-GE Danışmanlık Destek Sanayi ve Ticaret AŞ, OBSS Teknoloji AŞ, Paycore Ödeme Hizmetleri Takas ve Mutabakat Sistemleri AŞ, Softtech Yazılım Teknolojileri Araştırma Geliştirme ve Pazarlama Ticaret AŞ, Verisoft Bilgi İşlem Ticaret ve Sanayi AŞ, Vizyoneks Bilgi Teknolojileri AŞ.
Yapılan açıklamada, kurula ait soruşturma kararlarının, bu teşebbüslerin kanunu ihlal ettiği anlamına gelmediği ve yaptırımla karşı karşıya kalabilecekleri veya kalacakları sonucunu doğurmadığı vurgulandı.