Türkiye Petrolleri (TPAO) ile İngiliz enerji devi BP arasında petrol ve doğal gaz alanında uzun vadeli işbirliğini hedefleyen önemli bir mutabakat zaptı imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ExxonMobil ve Chevron ile yapılan son anlaşmaların ardından bu üçlünün arasındaki üçüncü büyük adım, İstanbul’da düzenlenen törende atıldı. Mutabakat zaptını TPAO Genel Müdürü Cem Erdem ile bp Uluslararası Petrol ve Doğal Gaz İş Geliştirme Başkanı Andrew McAuslan imzaladı.
Çerçeve niteliğinde olan bu mutabakat, petrol ve doğal gaz sahalarının geliştirilmesi, arama potansiyeli bulunan alanların değerlendirilmesi ile petrol ihracatı ve doğal gaz taşıma altyapısı konularında uluslararası ve bölgesel düzeyde işbirliğini hedefliyor. Bakan Bayraktar, imzalanan anlaşmayı farklı sahalara ve ülkelere taşıyacaklarını belirterek başlıca hedefleri Irak’taki işbirlikleri olarak özetledi; Kerkük sahalarıyla başlayan Irak çalışmalarını, Libya’daki ortaklıkları ve Orta Asya’daki Kazakistan ile Azerbaycan projelerini değerlendireceklerini ifade etti.
Libya’ya ortak giriş kapsamında TPAAO’nun Libya ihalesinde iki blokta ruhsat alma hakkı elde etmesi haberinin altını çizen Bayraktar, Repsol ile doğal gaz ve petrol arayışlarını sürdüreceklerini ve Türkiye Petrolleri’nin bu sahalarda karada ve denizde %40 ortaklık payı üstleneceğini açıkladı. Deniz sahasında ortaklardan biri olarak Macar MOL’un da yer aldığı bilgisini paylaştı. Ayrıca gelecek hafta başka bir anlaşmanın daha imzalanacağını, bu kez daha net ve somut bir ortaklık yapısına sahip olacağını belirtti ve bu anlaşmanın yer ve taraflarının önümüzdeki günlerde açıklanacağını kaydetti.