Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilecik’teki T26 Tüneli şantiyesini ziyaret ederek Ankara–İstanbul ile Konya–İstanbul hızlı tren hatlarındaki mevcut çalışmaları yerinde inceledi. Bakan, projedeki son durum hakkında basına bilgi verirken kararlı adımlarla ilerlediklerini ve demiryollarını ülke politikalarının merkezine alan yaklaşımın sürdüğünü ifade etti.

Çalışmaların hızlandığına ve yüksek hızlı trenlerin yolcu taşıma konforu ile güvenliğini yukarı çekecek çözümlerin hayata geçirildiğine vurgu yapan Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerle yolculuk eden vatandaşların sayısında belirgin artış gözlendiğini belirtti.

YÜKSEK HIZLI TRENLERLE BUGÜNE KADAR YAKLAŞIK 110 MİLYON VATANDAŞIMIZ YOLCULUK ETTİ — 2009’da başlayan Ankara–Eskişehir hattı ile bugüne kadar yaklaşık 110 milyon yolcuya hizmet verildiğini söyledi. Bakan, 2025 yılını demiryolu trafiği açısından verimli bir dönem olarak nitelendirerek, geçen yılın verilerini paylaştı: toplam 283 milyon yolcu; bunlardan yaklaşık 12 milyon hızlı trenleri tercih etti ve Ankara–İstanbul hattının en yoğun kesim olduğu bildirildi. Hizmete alındığından bu yana Ankara–İstanbul YHT Hattı üzerinden 42 milyon 600 bin kişinin seyahat ettiği bilgisi paylaşıldı.
ÜLKEMİZİN DÖRT BİR YANINI HIZLI TREN HATLARIYLA BİRLEŞTİREREK 48 SAATTE TÜM TÜRKİYE’Yİ GEZECEĞİZ Bakan, yeni hatlar üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek 2028 hedefleri kapsamında demiryolu ağının 17 bin 287 kilometreye çıkarılacağını ve hızlı trenle doğrudan bağlı il sayısının 27’ye yükseltilmesini hedeflediklerini söyledi. 2053 hedefiyle ise ülkenin dört bir yanını hızlı trenlerle bağlayarak seyahat süresini 48 saate indireceklerini belirtti.
T26 TUNELİ Hakkında bilgi veren Uraloğlu, Bozüyük–Bilecik kesiminde yer alan 5 bin 587 metre uzunluğundaki tünelin, hattın kritik noktalarından biri olduğunu söyledi. Bu tünelin tamamlanmasıyla mevcut konvansiyonel hat yerine kısa bir bölümde yüksek hızlı hat kullanılacak ve hızlar saatte 250 km’ye çıkacak. Böylece yolculuk süreleri kısalacak ve tren buluşmalarında yaşanan gecikmeler azaltılacak.
T26 TÜNELİ İÇİN HEDEF 2027 Uraloğlu, tüneldeki mevcut durumun özetini paylaşırken güvenlik tünelleri ve aç-kapa çalışmalarının tamamlandığını belirtti. Üstyapı, elektrik ve sinyalizasyon çalışmaları ise devam ediyor. Planlar, 2026 yılının üçüncü çeyreğinde üstyapı imalatını, 2026 sonunda elektrik ve sinyalizasyon imalatlarını ve 2027’nin ilk çeyreğinde tamamlayıp hattı faaliyete geçirerek T26 ve bağlantılarını hizmete açmayı kapsıyor.
SAPANCA–GEYVE ARASINDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR Sapanca–Geyve arasındaki 12 kilometrelik güzergah üzerinde altyapı, üstyapı ve elektromekanik çalışmaları sürüyor. İşlerin fiziksel ilerlemesi yaklaşık yüzde 65’e ulaştı. 2028’in ilk yarısında inşaatı tamamlama hedefiyle çalışmalar planlanıyor. Cumhurbaşkanı öncülüğünde “Ana yurdumuzun demir ağlarla örülmesi” vizyonuna bağlı kalınarak yeni projelerle ülkenin demiryolu ağı daha hızlı, güvenli ve modern hale getirilecek. T26 ve Sapanca bölgesindeki çalışmalarda ilerleme sağlandığında Ankara–İstanbul arasındaki seyahat süresinin yarım saat kısalması hedefleniyor.
YOL SÜRESİ HEDEFİ Sapanca–Doğançay geçişi ile Bilecik T26 tünelinin tamamlanmasıyla Ankara–İstanbul arasındaki mevcut 4 saat 7 dakika olan yolculuk süresinin 3 saat 37 dakikaya düşmesi öngörülüyor.