Google, uzun süredir beklenen Gemini 3’ü resmen duyurdu ve yapay zeka yarışında yeni bir dönemi başlatmış oldu. Yapılan açıklamalarda, Gemini 3 Pro’nun şimdiye kadar gördüğümüz en zeki, hızlı ve yetenekli modellerden biri olduğuna dikkat çekildi. Test sonuçları Grok 4.1 Thinking’i geride bıraktı; Humanity’s Last Exam ve GPQA Diamond gibi zorlu değerlendirmelerde “doktorluk seviyesinde” akıl yürütme performansı sergilediği ileri sürüldü. Güvenlik testlerinin tamamlanmasının ardından Gemini 3 Deep Think ile bu performans daha da ileri taşınabilir deniyor.
Yapay zeka alanındaki rekabet kızışıyor. Gemini 3, Google Antigravity özelliğiyle dikkat çekiyor. Bu yenilik, akıllı bir geliştirme ortamını (IDE) sunarak kod yazmayı adeta bir akışa dönüştürüyor; adıyla da vurgulandığı gibi akış halinde kod yazımını yapay zeka destekli hale getiriyor. Antigravity, editör, terminal ve tarayıcı arasında uyumlu çalışan bir asistan olarak kod süreçlerini devralabiliyor. Üstelik sadece Gemini 3 Pro için değil, Claude Sonnet 4.5 ve GPT-OSS gibi modelleri de destekleyebiliyor. Bu özellik şu anda Windows, Mac ve Linux üzerinde denenebilir.
Geliştiriciler, Gemini 3 Pro’ya Google’ın Vertex AI ve AI Studio platformları üzerinden erişebiliyor. Şirket, kodlama tarafında da etkileyici iddialarda bulunuyor: WebDev Arena’da zirve ve Terminal-Bench 2.0’da yeni rekorlar kıran bir performans… Ancak bu sonuçların geliştirme sürecinde ne kadar anlam ifade edeceği tartışmalı kalıyor.
Gemini 3’ün en dikkat çekici yönü, Google ekosistemine bu kadar hızlı entegre olması. Arama’ya doğrudan dahil olan model, AI Mode’dan alınan her yanıtı artık Gemini 3 üretiyor. Ayrıca Gemini uygulaması, yeni “görüntülü yerleşim” ve “dinamik görünüm” modlarıyla daha etkileşimli ve web sitesi benzeri bir yapay zeka deneyimi sunuyor. Dinamik görünüm, kullanıcının isteğine göre butonlar ve sayfalar oluşturarak daha akıcı bir etkileşim vadederken, etkileşimin ritmini de değiştirebiliyor.
Yapay zeka sahnesindeki rekabet ise eskisi gibi sert. OpenAI yakın zamanda GPT-5.1’i, xAI ise Grok 4.1’i duyurdu. Google’ın bu hızlı adımı, teknoloji devleri arasındaki “kim daha iyi model yaptı” yarışında şu an için öne çıkıyor. Ancak tahtın bir sonraki modele dayanıp dayanamayacağını zaman gösterecek.