Türkiye, 2025 yılında arkeoloji alanında pek çok değerli keşfe sahne olurken, Geleceğe Miras Projesi’nin aktif uygulamalarıyla kazı alanlarından müzelere uzanan bir bilgi akışı sağlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda hayata geçirilen çalışmalar, Medusa figüründen altın broşa, Urartu dönemi kapsayan yüzlerce küp ve Neolitik döneme dair insan yüzlü dikilitaşlara kadar geniş bir yelpazede eserlerin gün yüzüne çıkmasına zemin hazırladı. Bu süreç, kültürel mirasın korunması ile topluma sunulması arasındaki dengeyi somut örneklerle pekiştirdi.

Bakan Ersoy’un açıklamalarında öne çıkan mesaj, 2025 içerisinde keşfedilen eserlerin toplumla buluşturulması yönündeydi. Kamuoyuna aktarılan buluntular, yalnızca arkeolojik değerleriyle değil, tarihsel bağlamlarıyla da dikkati çekti. Aşağıdaki liste, 2025 yılında öne çıkan on önemli buluntu olarak derlendi ve her biri kendi döneminin önemli ipuçlarını sunuyor.

2025 KAZILARINDA ÖNE ÇIKAN 10 ÖNEMLİ BULUNTU
- Amastras (Bartın) bölgesinde Yunan mitolojisinin nadide simgelerinden biri olan gülümseyen Medusa figürü gün yüzüne çıktı.
- Tavşanlı Höyük (Kütahya) merkezinde 4 bin 500 yıllık Tunç Çağı idolleri, Batı Anadolu’nun erken yerleşim dinamiklerini aydınlattı.
- Efes (İzmir) kentinde, üzerinde Mısır tanrısı Serapis kabartması bulunan bir pişmiş toprak tütsü kabı belirlendi.
- Troya (Çanakkale) bölgesinde 4 bin 500 yıllık altın halkalı bir broş ile nadir bulunan bir yeşim taşı keşfi kayıt altına alındı.
- Topraktepe/Eirenopolis (Karaman) kentinde yazıtlı ve Hz. İsa tasviri içeren yaklaşık 1.300 yıllık bir ekmek parçası, erken Hristiyanlık dönemine dair benzersiz bir kanıt sundu.
- Kibyra (Burdur) bölgesinde Roma İmparatoru Hadrianus’a ait 2,20 metre boyunda zırhlı mermer heykel gün yüzüne çıkarıldı.
- Datça Batığı (Muğla) bölgesinde 17. yüzyıla tarihlenen Osmanlı gemi batığı içinde silahlar, Çin porselenleri ve günlük yaşam eşyaları bulundu.
- Amos (Muğla) bölgesinde Yeni Asur Dönemi’ne ait, tanrıça İştar betimli gümüş kolye keşfedildi.
- Taş Tepeler (Şanlıurfa) yakınlarında Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e ait insan yüzlü dikilitaşlar ve ritüel buluntular kayıtlandı.
- Kevenli Kalesi (Van) sahasında Urartu dönemine ait 76 pithos (küp) çivi yazılı kayıtlar gün yüzüne çıkarıldı.