İstanbul’daki şehir otelleri, sonbahar sezonuna güçlü doluluklarla giriyor. Taleplerin beklenenden yüksek olması, şehirdeki rezervasyon akışını canlı tutuyor; özellikle Avrupalı ve ABD’li turistlerden gelen talep öne çıkıyor. Çin’den gelen ziyaretçiler de artan havayolu olanaklarının etkisiyle kayda değer bir hareketlilik gösteriyor. Şehirdeki turistler, yaz dönemi ziyaretçilerine kıyasla daha yüksek harcama yapıyor ve kültür-sanat alanlarından tarihi mirasa kadar pek çok noktada ilgi ve aktiviteyi tetikliyor. Eylül’de başlayan yoğunluk, mevsimin diğer iki ayında da yükselişini sürdürecek gibi görünüyor.
‘Rakibimiz yok’ diyen TÜROB Başkanı Müberra Eresin, küresel turizm hareketlerinde yaz başlarıyla başlayıp yaz ortasına doğru artan canlılığı hatırlatarak, temmuz sonu itibarıyla talebin yükseldiğini, doluluklar ve ortalama oda fiyatlarının toparlandığını belirtti. Ağustos ve eylül aylarının da olumlu geçtiğini söyleyen Eresin, yıl sonunda konaklama performansında artış görmeyi umut ettiklerini kaydetti. Pazar dağılımında Ortadoğu’dan gelen turist sayısında düşüş eğilimi sürerken, Avrupa pazarında belirgin bir artış dikkat çekiyor. Çin’den gelen ziyaretçilerde ise artan havayolu imkanlarıyla yükseliş gözlemleniyor. 2026 yılı için kolay bir yıl olmayacağını ancak doğru adımlar atılırsa başarılı bir dönemin mümkün olduğunu vurguladı. Yeni rakip ülkelerin ortaya çıkmasıyla kültürel turlar ve şehir turizminin öneminin artacağını dile getirdi.
‘Deniz, kum, güneşi aştık’ olarak nitelendirilen turizm yaklaşımında Türkiye’nin bölgesel rekabette sadece deniz-kum-güneşle sınırlı kalmayıp çeşitliliğini dünyaya daha iyi yansıttığını ifade eden Wyndham Hotels & Resorts Türkiye Operasyonlar Başkanı Arcan Bayraktaroğlu, İstanbul’un markasının güçlenmesinin diğer şehirlerdeki şehir turizmini de desteklediğini belirtti. Ayrıca turizm sezonunun uzamasıyla ilgili olarak geçmiş yıllarda yaz sezonunu tek bir zaman diliminde görmeye alışık olunan paralelliklerden sapıldığını söyledi. Sonbaharda sıcaklıkların hala elverişli olması ve İstanbul’daki Bienal, Kültür Yolu Festivali gibi kültürel etkinliklerin etkisiyle ziyaretçi ilgisinin sürdüğünü belirtti. Bayraktaroğlu, otellerinde Rusya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerden yoğun talep alınırken Orta Doğu’dan gelen ziyaretçi sayısında da artış olduğunu, ayrıca Polonya, İtalya ve Güney Amerika’dan da ilginin arttığını sözlerine ekledi.
‘Sanat, iş ve turizm buluşuyor’ Dedeman Hospitality Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, İstanbul’un bugün dünyanın en çekici destinasyonlarından biri olarak turizmde öne çıktığını ifade etti. Eylül ayında hareketliliğin belirginleştiğini, ekim ve kasımda da bu ivmenin sürmesini beklediklerini ifade eden Demiray, misafir portföyünün çeşitliliğine vurgu yaptı. Özellikle ABD, Rusya, Almanya, İngiltere, Fransa, İran ve İtalya gibi ülkelerden gelen ziyaretçilerin sayısının öne çıktığını dile getirdi. Şehrin turizm çekiciliğinin arkasında yaz tatilinin bitmesiyle şehir turizminin ön plana çıkması, İstanbul Bienali ve diğer kültürel etkinlikler ile iş turizminin aynı döneme denk gelmesi gibi faktörleri gösterdiğini belirtti.
‘Asya pazarı ilgisi artıyor’ Barceló Hotel Group Türkiye Bölge Müdürü Hasan Ekmen, sonbaharda yüksek dolulukların devamını öngördüklerini belirterek, iş seyahatleri, kongre ve kültürel turizm hareketliliğinin artacağını ifade etti. Türkiye’de 162 ülkeden misafir ağırladıklarını ve Orta Doğu’nun talebinin geçen yıllara göre nispeten sınırlı kaldığını, Asya pazarından ise ilginin yükseldiğini belirtti. Şu dönemde turizmdeki dolulukları etkileyen etmenler olarak kültür ve sanat etkinliklerinin yoğunluğu, iş seyahatleri, kongreler ve daha uygun fiyat seçeneklerini saydı; İstanbul ile Kapadokya gibi destinasyonların bu mevsimde özel çekiciliğe sahip olduğunu vurguladı.