Yeni dönemle birlikte vergi idaresi, sahte belge kullanımına ilişkin değerlendirmeleri değiştirme kararı almıştır. Artık belgenin bilerek kullanıldığı öne sürülerek, sahte belgeye dair önceki toleranslar kaldırılacak ve bu durum vergi kaçakçılığı kapsamındaki işlemlere konu edilecektir. Bu çerçevede, sahte belge kullananlar için yaptırım ve cezalandırma mekanizmaları güçlendirilmiştir.
Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı’nın yürütmüş olduğu risk analizi çalışması, 1 Ekim itibarıyla uygulanmaya başlayacaktır. Mevcut durumda sahte belge kullanan şirketler, belgenin bilinçli olmayan kullanıldığı iddiasıyla sorumluluktan kurtulmaya çalışıyordu. Ancak yeni düzenlemelerle, belgelerin bilerek kullanıldığının esas alınması esasına geçiş yapılmıştır.
Sonuç olarak, sahte belge kullanan mükelleflerin çoğunluğu için vergi kaçakçılığı kapsamında işlem başlatılacak ve vergi ziyaı cezası üç kat olarak uygulanacaktır. Ayrıca bu kişiler hakkında vergi kaçakçılığı suçu kapsamında suç duyurusunda bulunularak 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası öngörülmektedir.
Sahte belgeyi düzenleyen mükelleflere yönelik inceleme ve raporlama süreçleri ise yapay zeka kullanımıyla hızlandırılacaktır. Bu sayede ceza süreçleri hızlanırken, zincirleme sahte belge kullanan kişi ve şirketlerin tespit edilmesi kolaylaşacaktır.