Türkiye’de sanayiciler, TOBB, İTO, ATO, MÜSİAD gibi farklı kurumların ardından esnaf kesiminden de kredi faizi indirimi yönünde bir destek yükseldi. Bu talep, Merkez Bankası politika faizinin düşüşe geçmesinin ardından gündeme geldi. Bankaların da bu yönde adım atması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf kredilerindeki faizlerin de bir miktar düşmesinin beklenmesi gerektiğini ifade etti.
Palandöken, faiz indirimlerinin piyasaya olumlu yansıması için Merkez Bankası’nın aldığı kararın etkisini güçlendirecek adımların atılmasının şart olduğunu söyledi. Enflasyonla mücadelede bankaların katkısının kritik olduğunun altını çizen Palandöken, faiz oranlarının 43’ten 40,5’e gerilemesini 250 baz puanlık bir indirim olarak değerlendirdi ve bu tasarrufın halka, esnafa, sanayiciye ve tüccara da ulaşması gerektiğini vurguladı. Ancak çarşıda, pazarda ve sanayide kullanılan kredilerin faizlerinin hâlâ sabit kaldığını ifade etti. Bankaların da Merkez Bankası’nın kararlılığına uygun olarak faizleri düşürmesi gerektiğini belirtti; böylece piyasalarda canlılık ve enflasyon düşüş beklentilerinin gerçekleşmesi mümkün olacaktı.
Akışı hızlandıracak olan zamanlamanın önemine dikkat çeken açıklamada, bugünden itibaren vatandaşın ve esnafın beklentisinin enflasyonun düşmesi ve temel ihtiyaçların maliyetlerinde gerileme yönünde olduğunu belirtti. Bu süreçte, Merkez Bankası’nın para politikalarının vatandaşa ve esnafa nasıl yansıyacağı zaman alabilir; bu yüzden hızlı ve uyumlu adımların atılması gerektiğini ifade etti.
Ticari kredide faizler yüksek
- Merkez Bankası’nın son toplantısında politika faizi %40,5’e indirildi.
- Bankaların topladıkları mevduat faizi ise hâlâ %40–45 bandında seyrediyor.
- Zorunlu karşılık yükümlülükleri ve mevduat maliyetinin üzerinde oluşan risk primleri nedeniyle ticari krediler %55–60 aralığında kullandırılıyor.
- Uzmanlar, enflasyon beklentileri düşmedikçe kredi arzı teklifi genişlemedikçe ya da kapsamlı bir KGF benzeri kredi programı başlatılmadıkça ticari kredi faizlerinde belirgin düşüş görmenin zor olduğuna işaret ediyorlar.