Ekimde enflasyon rakamları, aylık bazda 2.55 ve yıllık bazda 32.87 olarak kaydedildi. TÜFE, yıllık olarak son 47 ayın en düşük seviyesine geriledi. Yeniden değerleme oranı ise %25.49 olarak belirlendi ve bu oran çeşitli kalemlerdeki güncellemelerin temelini oluşturuyor; kimlik, ehliyet, pasaport harçları ile IMEI ücretleri bu etkiyle şekillendi.

Eğitim zirvede Ekim ayına ait 12 aylık ortalamalara bakıldığında, tüketici fiyatları %37.15, yurt içi üretici fiyatları %25.49 artış gösterdi. En belirgin yükseliş, ana gruplar arasında %12.42 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. Geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek artış ise %65.69 ile eğitim grubunda kaydedildi. Gıda ve alkolsüz içecekler %34.87, ulaştırma %27.33 ve konut %50.96 yıllık artışlar arasında ön sıralarda yer aldı.
Kirada tavan Enflasyonun açıklanmasıyla kontrat sonlarında uygulanabilir azami kira artış oranı netleşti ve Kasım ayında ev ile iş yerlerinde bu oran %37.15 olarak uygulanabilir.
Emekli zam farkı Açıklanan verilere göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri için dört aylık zam farkı %10.25’e ulaştı. Memurlar ve emekli memurlar için dört aylık artış ise toplu sözleşme zammıyla birlikte %16.55 olarak belirlendi.
Vergi ve harçlarda yeniden değerleme Yeniden değerleme oranı %25.49 olarak belirlenmiş olsa da bazı ücretlere ilişkin uygulama Cumhurbaşkanı kararıyla değişebiliyor. Bu durumda yurtdışından çıkış harcı 1.000 TL yerine 1.250 TL olarak yansıyabilir; IMEI kayıt ücreti 45.614 TL’den 57.241 TL’ye çıkacak. Pasaport defter bedeli 1.424 TL’ye yükselirken 1 yıllık pasaport 4.296 TL, 3 yıl ve üzeri yıllık pasaport ise 14.146 TL olarak belirleniyor. Ehliyet harçları da sınıflara göre artış gösterecek; A sınıfı 1.883 TL’den 2.362 TL’ye, B sınıfı ise 5.678 TL’den 7.122 TL’ye yükselecek. MTV de bu yeni oranlardan etkilenecek.
Şimşek: Daha düşük olabilir Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyon sürecinde geçici dalgalanmaların yaşanabileceğine dikkat çekerek, 2026 için vergi ve harç güncellemelerinin enflasyon hedeflerini dikkate alarak yeniden değerleme oranından daha düşük oranda yapılmasının gündemde olduğunu söyledi. Kalıcı fiyat istikrarı için arz yönlü adımların da güçlü şekilde uygulanacağını belirtti.
Dezenflasyon stratejisi kararlılıkla sürüyor Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, stratejiyi para ve maliye politikalarıyla uyum içinde sürdürdüklerini ifade etti. Verimlilik artışı, güven ve istikrarı pekiştirecek adımlar atılmaya devam ediliyor; üretim kapasitesinin artırılması ve rekabet gücünün güçlendirilmesi için yapısal reformlar yoluyla yatırımlar destekleniyor. Bu dönemde tarımsal üretimi teşvik etmek, enerji arz güvenliğini güçlendirmek ve konut stokunu artıracak önlemler hayata geçirilecek. Program doğrultusunda enflasyonda düşüş trendinin yeniden sürmesi hedefleniyor; 2026’da yüzde 20’nin altını, 2027’de ise tek haneli rakamları hedefliyoruz.