Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmeleri İçin İşçilerden Radikal Eylem
Çayırhan Termik Santrali ile linyit işletmelerinin özelleştirilmesine karşı çıkan madenciler, ihaleyi durdurmak amacıyla kendilerini yeniden madenin derinliklerine kapatmaya karar verdi. İşçiler, bu kez yerin 2 bin 500 metre derinliğine inerek ‘Tam kapanma’ eylemine başlayacaklar. Bu eylem, işçilerin seslerini iktidara duyurabilmek için gerçekleştirecekleri radikal bir protesto şekli olacak.
Çayırhan’ın satış süreci devam ederken, ihale için 4 Mart’a kadar teklifler verilebilecek. İhale günü ise daha sonra belirlenecek. Türkiye Maden-İş Sendikası Başkanı Nurettin Akçul, bu yeni eylemi ‘Kendine işkence’ olarak tanımladı. SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Yeraltı dikey 250 metre derinlikte ve girişten 2.5 km aşağıda. İşçimiz, özelleştirme isyanını kendini en derinlere kapatarak ifade edecek. Bu, en son başvurulması gereken bir eylem türü. Kendine işkence yapıyorsun, yer altına kendini kilitliyorsun” dedi.
TES-İŞ DE KATILACAK
Madencilerin gerçekleştireceği bu eyleme, Çayırhan santralinde çalışan Tes-İş Sendikası üyesi 750 işçinin de destek vereceği belirtildi. Başkan Akçul, özelleştirme ihalesi iptal edilinceye kadar Tes-İş ve Maden-İş üyelerinin eylemde ortak hareket edeceğini ifade etti. Özelleştirmenin iptal edilmesi talebini, önceki gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ilettiklerini kaydetti.
YILMAZ’DAN UMUT IŞIĞI
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkililerinin de katıldığı toplantıda, Cevdet Yılmaz, işçi heyetine alternatif önerileri olup olmadığını sordu. Akçul, “Biz alternatif sunmadık, çünkü tek talebimiz var o da özelleştirmenin iptal edilmesi. Sayın Yılmaz, ilgili bakanlarla konuyu görüşüp değerlendireceklerini söyledi. Yaklaşım sıcaktı, umarız umudumuz boşa çıkmaz” şeklinde konuştu.
Maaşları Ödemedi, Madene Talip Oldu
Çayırhan santrali ve maden işletmesi ile varlıklarının özelleştirileceği ihale için bugüne kadar Alagöz, Yıldızlar SSS Holding, Çelikler ve Ciner şirketleri dosya aldı. 4 Mart saat 18.00’e kadar da yeni tekliflerin gelebileceği belirtiliyor. Başkan Akçul, dosya alan firmalardan Yıldızlar SSS Holding’in kendi işçilerinin maaşını 3 aydır ödemediğini vurgulayarak, “İşçinin maaşını ödeyemeyen firmalar bile madeni istiyor. Duyduğumuza göre, ihaleye para biriktirmek için maaşları ödemiyorlarmış. Durum bu kadar vahim” dedi.