Alman Sanayi Üretiminde Aralık 2024: Son 5 Ayın En Yüksek Düşüşüyle Karşılaşıldı

featured

Almanya Sanayi Üretiminde Düşüş

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin Aralık 2024 geçici verilerini yayımladı. Bu verilere göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,4 oranında bir azalma gösterdi. Bu düşüş, Temmuz 2024’ten bu yana kaydedilen en yüksek değer olarak dikkat çekti. Ayrıca, sanayi üretimi endeksi, Kovid-19 salgınının zirveye ulaştığı Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Piyasa beklentileri, sanayi üretiminin Aralık ayında aylık olarak yüzde 0,6 oranında gerileyeceği yönündeydi. Öncü verilerle açıklanan Kasım 2024 sanayi üretimindeki artış ise, yüzde 1,5 yerine yüzde 1,3 olarak revize edildi.

Veriler, Aralık ayında Kasım’a göre enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 3,3 oranında azaldığını ortaya koydu. Bu dönemde ara malı üretimi yüzde 3,3, sermaye malı üretimi ise yüzde 4,7 oranında düşüş gösterdi. Tüketim malları üretimi ise yüzde 0,9 oranında bir artış sağladı. 2024 yılı genelinde, sanayi üretimi 2023 yılına göre yüzde 4,5 oranında bir azalma kaydetti. Destatis, sanayi üretiminin 2024’ün son çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 oranında düştüğünü bildirdi.

Otomotiv ve Makine Sektöründeki Düşüşler

Destatis’in açıklamasında, “Aralık 2024’te sanayi üretimindeki düşüş, esasen otomotiv sektöründe yaşanan yüzde 10’luk gerilemeden kaynaklandı. Ayrıca, makine bakım ve montaj sektöründe gözlenen yüzde 10,5’lik düşüş de genel sonucu olumsuz etkiledi. Bununla birlikte, ilaç sektöründeki yüzde 11,6’lık üretim artışı ise sonuç üzerinde olumlu bir etki yarattı.” ifadelerine yer verildi.

Çöküş Devam Ediyor

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, verilere ilişkin değerlendirmesinde, Alman sanayisinin Kasım ayında aylık yüzde 1,3’lük bir düşüş yaşamasının ardından Aralık ayında aylık yüzde 2,4’lük düşüşle geçen yılı zayıf bir şekilde kapattığını ifade etti. Brzeski, “Bugün açıklanan veriler, son iki yıl içerisinde hayal kırıklığı yaratan sanayi üretim rakamları serisine bir yenisini daha ekledi. Alman sanayisindeki çöküş sürüyor. Sanayi üretimi, Kovid-19’un başlangıcından yaklaşık beş yıl sonra, salgın öncesi seviyelerin yaklaşık yüzde 10 altında kalmaya devam ediyor.” değerlendirmesini yaptı.

İç Açıcı Olmayan Görünüm

Geleceğe yönelik olarak bazı teknik toparlanmaların yaşanabileceğini belirten Brzeski, Alman sanayisinde büyük bir toparlanmanın yakın bir zamanda görünmediğini vurguladı. Stokların artmaya devam ettiğini ve bir yıldan uzun bir süre boyunca yüksek seviyelerde seyrettiğini kaydetti. Brzeski, “AB’ye yönelik gümrük vergileri ve yeni ABD yönetiminin ‘komşunu al, paranı ver’ politikalarının beklenen modern versiyonları eklenince, Alman sanayisi için görünüm hiç de iç açıcı değil. Bu durum, yalnızca Alman ihracatı üzerindeki potansiyel etkiyi değil, aynı zamanda şirketlerin üretimlerini ABD’ye taşımaları halinde Alman yatırımları üzerindeki etkisini de içeriyor.” yorumunu yaptı.

Alman Ekonomisi ve Erken Seçim

Almanya ekonomisi, geçtiğimiz yıl Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların etkisiyle art arda ikinci yıl küçülme kaydetti. Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,2 oranında küçülen ekonomi, 2025’in ilk çeyreğinde de daralması halinde “iki çeyrek art arda daralma” olarak tanımlanan teknik resesyona girecek. Analistler, siyasi belirsizliklerin, artan rekabetin, yüksek enerji maliyetlerinin ve hala yüksek olan faiz oranlarının Alman ekonomisini baskı altında tuttuğunu belirterek, 2025 yılı için hafif bir büyüme öngörüyorlar.

Almanya’da hükümet, 29 Ocak’ta bu yıl için daha önce yüzde 1,1 olarak açıkladığı büyüme beklentisini, zayıf küresel talep, jeopolitik belirsizlik ve ticari gerginliklerin etkisiyle yüzde 0,3’e düşürdü. Ekonominin nasıl canlandırılacağı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle üç partili koalisyon hükümeti Kasım 2024’te dağılmıştı. Ülkede 23 Şubat’ta erken seçim yapılacak ve bu seçim için yürütülen kampanyanın en önemli konularından biri de büyümekte zorlanan ekonomi olacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin