Deepseek, Yapay Zeka Devlerini Korkutan Yenilik: Neden Bizimle Başlamadı?

featured

DeepSeek’in Çığır Açan Başarısı ve Yapay Zeka Yarışı

DeepSeek'in Çığır Açan Başarısı ve Yapay Zeka Yarışı

OpenAI CEO’su Sam Altman, geçtiğimiz hafta piyasaya sürülen Çinli girişim DeepSeek’in yeni ve güçlü yapay zeka modeli hakkında yaptığı açıklamalarda, daha hızlı ürün geliştirme ve “çok daha iyi modeller sunma” vaadinde bulundu. DeepSeek’in geliştirdiği yapay zeka sohbet robotu, OpenAI, Anthropic ve Meta tarafından piyasaya sürülen benzer modellerle aynı görevleri yerine getirebilmesine rağmen, bu modellerden hem daha ucuz hem de daha hızlı bir performans sergiliyor.

DeepSeek’in High-Flyer Capital Management tarafından desteklenen DeepSeek-R1 modeli, yalnızca 2 bin Nvidia çipi kullanılarak geliştirildi. Proje, toplamda 5,6 milyon dolarlık oldukça düşük bir bütçe ile tamamlandı. Görüntü oluşturma yeteneği eksik olan DeepSeek’in, yeni modellerinin yapay zeka ile görüntü oluşturma kapasitesine sahip olacağı da duyuruldu. Geçen hafta tanıtılan DeepSeek R1 modeli, Apple’ın App Store’unda hızla zirveye çıkarak teknoloji hisselerinde bir satış dalgasını tetikledi. Bu durum, birçok ABD’li bilişim ve yapay zeka firmasının hisse kaybetmesine neden oldu.

Deepseek, Yapay Zeka Devlerini Korkutan Yenilik: Neden Bizimle Başlamadı?

Asya teknoloji hisseleri de, Wall Street’in yaşadığı gecikmeli çöküşün ardından Salı günü değer kaybı yaşadı. Nasdaq yüzde 3 gerilerken, büyük yapay zeka modellerinin eğitiminde kullanılan çiplerin üreticisi Nvidia, yüzde 17’lik değer kaybıyla 600 milyar dolar piyasa değerini kaybetti.

UCUZA EN YÜKSEK KALİTE

DeepSeek’in başarısı, büyük para akışlarının yapay zeka sektöründe tartışılmaz bir avantaj yarattığı fikrine meydan okuyor. Bu düşünce, geçtiğimiz yıl Silikon Vadisi’nin en büyük laboratuvarlarının milyonlarca dolar fonlanmasına olanak tanımıştı. Index Ventures’ta Cohere yatırımlarını yöneten Mike Volpi, “Eğer Anthropic veya OpenAI şirketleri pazarın liderleri olmayı hedefliyorsanız, ancak bilinmeyen bir şirket sizin sunduğunuz ürünü onda bir maliyetle sunabiliyorsa, bu ciddi bir sorun,” ifadelerini kullandı.

Meta çalışanları arasında DeepSeek’in modelinin aniden piyasaya sürülmesi şaşkınlık yarattı. Financial Times’a konuşan bir Meta çalışanı, “En büyük hayal kırıklığı, bu fikrin neden bizden çıkmaması oldu. Sonuçta binlerce parlak zeka bu konular üzerinde çalışıyor,” şeklinde yorumda bulundu. CEO Mark Zuckerberg, geçtiğimiz hafta yapay zeka ekiplerini büyütmek ve yeni bir veri merkezi inşa etmek için 65 milyar dolar ayırmayı planladığını açıkladı. Meta ayrıca, ABD’nin küresel yapay zeka standartlarını belirlemesi gerektiğini savunarak, açık kaynak stratejisiyle bu alanda lider konumda olmayı hedefliyor.

EN VERİMLİ ÇÖZÜMÜ BULAN, KAZANIR

Altman, Pazartesi akşamı X platformunda DeepSeek’in yapay zeka modelini “etkileyici” olarak tanımladı. Kendi yapay zeka modellerinin DeepSeek’e göre pahalı ve verimsiz olduğunu kabul eden Altman, “Daha iyi modeller sunacağız, açıkçası yeni bir rakibe sahip olmak gerçekten motivasyonumuzu arttırdı!” dedi. Altman ayrıca, SoftBank dahil bir yatırımcı konsorsiyumunun, yapay zeka modellerini güçlendirmek için 500 milyar dolara kadar yatırım yapacağını duyurdu. Bu açıklama, Altman’ın “muhasebe, artık her zamankinden daha önemli” vurgusuyla pekişti.

Microsoft, Meta, Alphabet, Amazon ve Oracle’ın 2025 yılı için 310 milyar dolarlık sermaye harcaması planladığı biliniyor. Bu rakamların büyük kısmı, yapay zeka altyapısını geliştirmeyi hedefliyor. Ancak, OpenAI’nin 157 milyar dolar değerlemeye ulaştığı bir dönemde, DeepSeek’in çok daha düşük bir bütçeyle rekabet edebilmesi, büyük yapay zeka yatırımlarının verimliliği konusunda önemli soruları gündeme taşıdı.

Toronto merkezli Cohere’in kurucusu Aidan Gomez, “Kazananlar en çok parayı harcayanlar olmayacak,” diyerek, yapay zeka yarışında “en verimli çözümleri bulanların” başarılı olacağını belirtti. Yatırımcıların, geçen yıl ABD’de yapay zeka girişimlerine 100 milyar dolar harcadığı göz önüne alındığında, bu verimlilik tartışması daha da önem kazanıyor. Anthropic’in kurucularından Jack Clark, Pazartesi günü yayınladığı bir blog yazısında, “İnternet üzerinde kullanıma açık bir model dolaşıyor… Yapay zeka kabiliyetlerinde, dünyada büyük bir ilerleme mümkün oldu,” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin