ABD Yüksek Mahkemesi TikTok Davası Üzerine Görüşme Gerçekleştirdi
ABD Yüksek Mahkemesi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok’un Amerika Birleşik Devletleri’nde yasaklanması ya da bir Amerikan şirketine satılması yönündeki yasal düzenlemeyle ilgili olarak tarafların sözlü savunmalarını dinledi. Duruşma sırasında, Yüksek Mahkeme üyeleri, TikTok’un yasaklanmasının ABD Anayasası’nın ifade özgürlüğü ile ilgili birinci madde ile ilişkili olup olmadığına dair şüphelerini dile getirdi.
Başyargıç John Roberts, duruşmada TikTok’u kullanan 170 milyon kişinin, uygulama hakkında bilgi toplayan “yabancı bir düşman” varlığını kabul etmeyeceğini belirtti. Roberts, ABD Kongresi’nin yasaklama kararına atıfta bulunarak, mahkemenin, bir şirketin kurumsal yapısını düzenleyen yasayı Anayasa’nın birinci maddesi gerekçesiyle iptal etmesi konusunda daha önce benzeri bir karar almadığını vurguladı.
Duruşmada görüş bildiren Yargıç Elena Kagan ise TikTok’un sahibi olan şirketin ABD’ye değil, Çin’e ait olduğunu hatırlatarak, “yabancı bir şirketin” Anayasa’nın birinci maddesinin koruması altında olamayacağını ifade etti. ABD hükümeti adına savunma yapan Başsavcı Elizabeth Prelogar, TikTok’un uzun yıllar boyunca Amerikalılar hakkında “detaylı profiller” oluşturma çabalarına dikkat çekti ve bu uygulamanın “şantaj ve casusluk için ciddi araç” sağlama potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
ABD medyasında, TikTok’un Çin ile olan bağlantıları konusundaki endişelerini dile getiren Yüksek Mahkeme üyelerinin görüşlerinin, uygulamanın yasaklanması yönünde bir karar alınacağı şeklinde bir izlenim oluşturduğu yorumları yapıldı. Yüksek Mahkeme, TikTok’un yasaklanmasına ilişkin sözlü savunmaları 10 Ocak’ta alacağını daha önce açıklamıştı.
Aksi karar olmazsa yasak 19 Ocak’ta yürürlüğe girecek
Çin merkezli ByteDance’in, TikTok’un haklarını devretmemesi veya Yüksek Mahkeme’nin aleyhte bir karar almaması durumunda, uygulamanın ABD’deki faaliyetlerini kısıtlayacak yasa 19 Ocak’ta yürürlüğe girecek. Hem mevcut ABD Başkanı Joe Biden hem de geçmişte seçilmiş başkan Donald Trump, TikTok hakkında endişelerini dile getirmiş, TikTok yönetimi ise bu kaygıların spekülasyonlardan ibaret olduğunu savunmuştu.
ABD Senatosu, 15 Aralık 2022 tarihinde “ulusal güvenlik endişeleri” nedeniyle federal hükümet çalışanlarının devlete ait cihazlara TikTok indirmesini yasaklayan bir tasarıyı oy birliğiyle kabul etmişti. Ardından, 28 Aralık 2022’de ABD Temsilciler Meclisi, kendi üyeleri ve çalışanlarının kullandığı resmi cihazlarda TikTok uygulamasının indirilmesine ve kullanımına yasak getiren bir karar aldı.
Maryland, Nebraska, South Carolina, South Dakota, Indiana ve Texas gibi birçok eyalet de TikTok kullanımını yasaklayan benzer yasalar çıkarmıştı. Ayrıca, ABD Senatosu, Nisan 2024’te TikTok’a “ya sat ya da yasaklanırsın” diyen bir yasa tasarısını kabul etmişti.