Bugün pek çok yılanyıldızı ve bazı denizyıldızı türleri, bölünerek eşeysiz üreme yoluyla çoğalmaktadır. Bu süreçte yıldızın ikiye bölünmesinin ardından bu parçalar eksik kısımlarını üretmektedir. Klonal çoğalma olarak adlandırılan bu üreme biçiminde ortaya çıkan yeni yıldızlar, ilk canlının klonlarıdır.
Bilim İnsanlarının Keşfi
Almanya’da 2018’de bulunan bir yılanyıldızı fosili, klonal çoğalma sürecine ışık tutmuştur. Geç Jura Dönemi’ne ait olan ve Nusplingen kireçtaşı yatağında bulunan fosil, çok detaylı bir şekilde korunmuş durumdadır.
Klonal Çoğalmanın Kanıtı
Fosil incelendiğinde, yılanyıldızının eksik kısımlarını yeniden üretirken fosilleştiği anlaşılmıştır. Bu durum, klonal çoğalmanın somut bir kanıtını oluşturmaktadır. Araştırmacılar, fosilin hala yaşayan Ophiactidae familyasının en eski üyesi olduğunu belirtmektedir.
Benzersiz Bir Bulgu
İncelemeler sonucunda, Ophiactis hex adı verilen yeni bir türe ait olduğu belirlenen fosil, yılanyıldızlarının en az 150 milyon yıldır bu şekilde bölünerek ürediğini göstermektedir. Bu fosil, klonlama sonrasında donmuş halde bulunan tek örnektir.
Dr. Ben Thuy:
“En büyüleyici şey, bölünme ve vücudun eksik yarısının yeniden büyümesi arasındaki kısa zaman aralığında donmasıdır.”
- Klonal çoğalmaya dair nadir bir bulgu.
- Echinodermata şubesindeki canlılar arasında benzersiz bir örnek.