Uzay Yolculuğu Başladı

featured

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, SpaceX’in Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarılı bir şekilde fırlatıldı. 14 gün sürecek olan bu tarihi misyon, Türkiye’nin uzaydaki ilk adımı olarak tarihe geçiyor.

Türkiye’nin Uzaydaki İlk Adımı

Türkiye’den ilk defa bir uzay yolculuğu gerçekleşti. Alper Gezeravcı’nın dahil olduğu AX-3 mürettebatı, Türkiye saatiyle 00.49’da başlayan mekiğin fırlatma işlemiyle uzaya yöneldi. Bu tarihi an, Türkiye’nin uzay macerasında bir dönüm noktası olarak kayıtlara geçti.

Kennedy Uzay Merkezi’nden Fırlatılan Falcon 9 Roketi

ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan gerçekleştirilen fırlatma işlemi, AX-3 misyonunun başlangıcını işaret etti. SpaceX’e ait Dragon kapsülünü taşıyan Falcon 9 roketi, canlı yayımlanan geri sayımın ardından başarıyla fırlatıldı.

Falcon 9 roketi, 70 metre uzunluğunda, 3,7 metre çapında ve yaklaşık 550 ton ağırlığında bir yapıya sahip. Alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars’ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip bu etkileyici roket, Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ulaştıracak.

14 Gün Sürecek Uzay Misyonu

Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS’de gerçekleştirilecek çeşitli bilim misyonlarında görev alacak. Ax-3 misyonunda, ABD ve İspanya’yı temsilen misyon lideri Michael Lopez-Alegria, İtalyan Hava Kuvvetlerinden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt da yer alıyor.

Daha önce 17 Ocak’ta gerçekleştirilmesi planlanan fırlatma işlemi, SpaceX tarafından son kontrollerin tamamlanması amacıyla bir gün ertelenmişti. Bu erteleme, mürettebatın güvenliği ve misyonun başarısı için gerekliydi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin