ABD, 52 Yıl Sonra Yeniden Ay’a İniş Yaptı

featured

ABD, 1972’den bu yana ilk defa “Odysseus” uzay aracı ile Ay’a iniş gerçekleştirdi. NASA Yöneticisi Bill Nelson, bu tarihi anı, “ABD’nin yarım yüzyılı aşkın bir süre sonra Ay’a geri dönüşü” olarak nitelendirdi ve NASA’nın ticari ortaklıklarının önemine dikkat çekti. Odysseus, Intuitive Machines tarafından geliştirilen ve SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilen bir araç olup, Ay’ın güney kutbuna yakın bir bölgeye başarıyla indi.

“IM-1” adı verilen misyon kapsamında gerçekleştirildi. TSi ile 02.23’te Ay’ın güney kutbuna yakın bir bölgede gerçekleşti. NASA ve Intuitive Machines, inişi sosyal medya üzerinden duyurdu.

Odysseus’un inişi, özel sektör tarafından üretilen ve Ay yüzeyine inen ilk araç olma özelliğini taşıyor. Bu başarı, Apollo 17 misyonundan bu yana ABD’nin Ay’a gerçekleştirdiği ilk yumuşak iniş olarak kayıtlara geçti.

Gelecek Planları

Odysseus, Artemis Misyonu’na destek olacak 6 farklı deney taşıyor. NASA, Ay’a insan gönderme planlarını desteklemek amacıyla, Ay teslimatlarını ticarileştirme çabasının bir parçası olarak Odysseus’u inşa ve uçuş görevini Intuitive Machines şirketine verdi. Bu işbirliği kapsamında şirkete 118 milyon dolar ödenmişti.

Bu başarılı misyon, Ay’ın keşfi ve kullanımı konusunda yeni bir dönemin kapılarını aralıyor ve gelecekteki uzay araştırmaları için önemli bir adım teşkil ediyor. Odysseus’un Ay yüzeyine inişi, bilim ve teknoloji alanında önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin