Ruhi Su’nun 39. Yılında Anısına: Nâzım Hikmet Vakfı’nda Derin Düşüncelerin Yankısı

featured

Ruhi Su Anma Etkinliği: 39 Yıl Sonra Bir Araya Geldik

Türk halk müziğinin önemli isimlerinden biri olan Ruhi Su, aramızdan ayrılışının 39. yıl dönümünde anıldı. Nâzım Hikmet Vakfı tarafından İstanbul’un Şişli ilçesindeki Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirilen etkinlik, Ruhi Su’nun sanat hayatına ve kişiliğine dair derin bir bakış sunmayı hedefliyordu. Etkinlik, Özcan Arca’nın yönetmenliğini üstlendiği, Ruhi Su’nun yaşamını konu alan “Ezgili Yürek” belgeselinin gösterimi ile başladı. Belgesel gösteriminin ardından düzenlenen panelde, Nâzım Hikmet Vakfı Başkanı Rutkay Aziz, gazeteci ve yazar Altan Öymen, belgeselci Nurcan Arca, sanatçı Mazlum Çimen ve Özcan Arca gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer aldı.

Rutkay Aziz: “Mezarını Kurşunladılar, Pek Kimse Bilmez”

Rutkay Aziz, Ruhi Su’nun sanatını ve yaşamını anlatırken, onun berrak sesi için “Ruhi Su’nun sesi de su gibi berraktı. Su soyadı, onun kimliğine, kişiliğine de sanki işlemişti.” şeklinde ifadelerde bulundu. Aziz, Ruhi Su ile olan anılarını paylaşarak, “Kendisi tabii ki disiplinliydi. Konserlerde ışığın ayarlanmasını bile kendisi yapardı. Oyunlarımızdan sonra kulise gelirdi. Varsa eleştirilerini sıralardı, tebrik ederdi.” dedi. Aziz, Ruhi Su’nun cenazesi sırasında yaşananları da hatırlatarak, “Zincirlikuyu’nun önünde panzerler bizi çevirdi. Bazı genç kardeşler panzerlerin üstünden atlayarak mezarlığa girdiler. Ruhi Su’nun mezarı faşistler tarafından kurşunlandı. Bunu kimse pek bilmez.” diyerek bu trajik olaya dikkat çekti.

Altan Öymen: “Onu Önce Operadan Tanıdık”

Altan Öymen, Ruhi Su’nun müziğinin derin etkisini hatırlatarak, “Biz Ankaralılar, Ruhi Su’yu önce operadan tanıdık. Halk türküleri de söylüyordu arada fakat ismi açısından da en dikkat çeken kişiydi.” dedi. Paneldeki sohbet sırasında Rutkay Aziz’in esprili bir sorusuna yanıt veren Öymen, “Yaşım gereği Türkiye’nin yakın tarihini bilenlerden biriyim. Türkiye, böyle bir dönemi ilk defa yaşıyor. Hapishanelere girme çıkma, adalet düzeni… Bu hâle hiç bu kadar gelmemişiz.” ifadelerini kullandı. Rutkay Aziz de Ruhi Su ile olan bir anısını paylaşarak, “Hocam, bazı insanlar var, 12 Eylül’ü bekliyormuş gibi döndüler.” dediğini ve Ruhi Su’nun yanıtını aktararak, “Rutkay evladım, bazı insanlar rücu etmek için bazı tarihleri beklerler.” sözlerini hatırlattı.

“Bu Düzenin Değişmesi İçin Herkes Elinden Ne Geliyorsa Yapmalı”

Öymen, “Bütün hepimizin önünde şu mesele duruyor. Bu düzenin değişmesi için herkes elinden ne geliyorsa yapmalı, demokratik kurallar içinde fakat bu demokrasinin kurallarını çok zorluyorlar.” diyerek mevcut duruma eleştirilerini sıraladı. Aziz’in Mustafa Kemal üzerine yaptığı vurguyu da ekleyerek, “Sayın Başkan, bizim bir tek şansımız var. Mustafa Kemal gerçeği… Bunlar ne kadar Mustafa Kemal’e düşman olsalar da, Mustafa Kemal’e olan sevda, inanç her gün daha da büyüyor.” dedi. Bu ifadelerine Altan Öymen, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz deyince tepeleri atıyor bazılarının. Mustafa Kemal’in her alanda askerleri var.” şeklinde yanıt verdi.

Etkinlik Ruhi Su Dostlar Korosu ile Sona Erdi

Etkinlik, Ruhi Su Dostlar Korosu’nun gerçekleştirdiği dinletinin ardından sona erdi. Bu anma etkinliği, Ruhi Su’nun sanatına ve halk müziğine olan katkılarının bir kez daha hatırlanmasını sağlarken, izleyicilere derin bir nostalji ve duygusal bir bağ kurma imkanı sundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin