Sigara Yılda 8 Milyondan Fazla İnsanın Ölümüne Neden Oluyor

featured

Bitlis’in Ahlat Devlet Hastanesi’nde görevli aile hekimi uzman doktor Melek Ergin, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” vesilesiyle sigaranın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dair önemli bilgiler paylaştı. Ergin, sigaranın dünya genelinde her 5 ölümden birine neden olduğunu ve ömür boyu sigara içenlerin yaşam sürelerinin ortalama 10 yıl kısaldığını belirtti.

Dr. Ergin, sigaranın içerisinde bulunan 4 binden fazla zehirli maddeye dikkat çekerek, bu maddelerin vücuda ciddi zararlar verdiğini ifade etti. Sigaranın kalp, damar ve akciğer hastalıklarından diyabet, hipertansiyon, gastrit, reflü, ülser gibi mide rahatsızlıklarına ve birçok kanser türüne yol açtığını vurguladı.

Sigara Kullanımının Küresel Etkileri

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sigara kullanımının her yıl 8 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olduğunu belirten Ergin, bu ölümlerin 1,3 milyonunun sigara kullanmayan ancak sigara dumanına maruz kalan kişiler olduğunu açıkladı.

Pasif İçiciliğin Zararları

Ergin, sigara dumanına maruz kalmanın, özellikle çocuklar üzerinde astım, bronşit ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarına yol açtığını, ayrıca ani bebek ölümleri riskini artırdığını belirtti. Sigara içen ebeveynlerin, çocuklarının da sigaraya başlamasına neden olabileceğine dikkat çekti.

Sigarayı Bırakmanın Yolları

Sigarayı bırakma sürecinin zorluklarına değinen Ergin, nikotin bağımlılığının yarattığı fiziksel ve duygusal etkileri anlattı. Buna karşın, sigarayı bırakmanın olumlu sonuçlarına da işaret ederek, danışmanlık ve ilaç tedavisinin bırakma şansını önemli ölçüde artırabileceğini vurguladı. Sigarayı bırakanların sağlık durumlarının kısa sürede iyileşmeye başladığını ve zamanla kalp krizi, inme ve kanser riskinin azaldığını belirtti.

Dr. Ergin, “Dünya Sigarayı Bırakma Günü”nün, sigara kullanımının zararları hakkında farkındalık yaratmak ve sigarayı bırakma konusunda cesaretlendirici bir adım olabileceğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin