SGK’dan Mide İlaçlarına Yönelik Düzenleme

featured

SGK’nın mide ilaçlarına yönelik yeni düzenlemesi, etken maddeleri birbirinden farklı olan 6 grup mide ilacından birini kullanan hastalar için diğer ilaçların ödenmeyeceğini belirterek, 132 mide ilacını etkileyecek ve hastaları mağdur edebilecek bir durum ortaya koydu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) mide ilaçları ile ilgili getirdiği yeni düzenleme, eczacılar ve hastalar arasında endişe yarattı. SGK tarafından 27 Mart 2023 tarihinden itibaren uygulamaya konan bu düzenleme ile, etken maddeleri birbirinden farklı olan 6 ayrı mide ilacı grubundan birine ait ilaç kullanılıyorsa, diğerlerinin SGK tarafından ödenmeyeceği belirtildi. Bu değişiklik, yaklaşık 132 mide ilacını doğrudan etkileyerek, hastaların mağduriyet yaşamasına yol açabilecek bir tablo ortaya koyuyor.

Düzenlemenin Etkileri ve Eczacılarının Tepkisi

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, yapılan düzenlemenin, etken maddeleri omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, deksrabeprazol, rabeprazol ve pantoprozol olan ilaçları kapsadığını ve bu ilaçların aynı reçetede yer alamayacağını, yer alsa bile SGK tarafından ödenmeyeceğini ifade etti. Saydan, mide ilaçlarının günlük hayatta sıklıkla ihtiyaç duyulan ilaçlar olduğunu ve eczanelerde vatandaşlara bu ilaçların ödenmeme durumunu açıklamanın zor olduğunu dile getirdi.

Eşdeğer İlaç Kavramına Vurgu

Saydan, SGK’nın bu uygulamasının “eşdeğer ilaç kavramı”na zarar vereceğini, çünkü bahsedilen 6 mide ilacı grubunun etken maddelerinin birbirinden farklı olduğunu ve eşdeğer olmadığını belirtti. Bu durumun, eşdeğer ilaç uygulamasını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacağını ifade eden Saydan, vatandaşların ve kamuoyunun bu uygulamanın eczane ve eczacılardan kaynaklanmadığını, SGK’nın bir tasarruf tedbiri olduğunu anlamaları gerektiğini vurguladı.

Proton Pompa İnhibitörleri (PPI) Nedir?

Proton pompa inhibitörleri (PPI), mide asidini engelleyerek asit salgısını belirgin ve uzun süreli bir şekilde azaltan ilaçlardır. Bu ilaç grubu, mide asitini en etkili şekilde kontrol altına alan ilaçlar arasında yer alır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin