Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yayımlanan Dış Denetim Raporu, 2024 Sayıştay Denetim Bulguları sunumuyla dikkat çekti. Raporda, Sağlık Bakanlığı’nda denetimin zayıfladığına dair önemli veriler yer alıyor.
Denetim Bulgularında Dikkat Çeken Değişimler
- 2020 yılında 102 olan taslak rapor bulgu sayısı, 2023 yılında %66 azalarak 35’e geriledi.
- Nihai rapordaki bulgu sayısı ise 2020’de 60 iken, 2022’de 27’ye düştü.
- 2020 yılında taslak raporda yer alan bulguların %60’ı (61 bulgu) şehir hastanelerine aitken, bu oran 2023’te %6’ya (2 bulgu) kadar geriledi.
Sağlık Emekçilerinden Uyarı
Sağlık emekçileri, denetim eksikliğinin kamu kaynaklarının israfına ve usülsüzlüklere neden olduğunu vurguluyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, kamuda denetim eksikliğinin asıl bütçe sorununu ortaya çıkardığını belirtiyor.
Şehir Hastanelerindeki Usulsüzlükler
Yalçınkaya, şehir hastanelerinde denetim eksikliği nedeniyle usulsüzlük ve yolsuzlukların arttığını ifade ediyor. Sağlık alanında iç ve dış denetimlerin yetersiz olduğunu belirten Yalçınkaya, bu durumun sağlık hizmetlerine ve bütçesine olumsuz yansıdığını dile getiriyor.
Denetim Eksikliği ve Usulsüzlükler
Denetim raporundaki bulgu sayısındaki azalmanın, usulsüzlüklerin azaldığı anlamına gelmemesi gerektiğini belirten Yalçınkaya, şehir hastanelerine ait bulguların azalmasının denetimlerin yetersizliğini gösterdiğini vurguluyor. Bu durumun bütçe hakkı açısından endişe verici olduğunu ifade ediyor.
Tasarruf için Denetim Artışı Önerisi
Yalçınkaya, sağlık alanında kamu hizmetlerine erişimi daraltmanın değil, bütçede yer alan usulsüz iş ve işlemlere son vermenin gerekliliğini vurguluyor. Kamu kurumlarında iç ve dış denetimlerin artırılması ve şeffaf bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Yalçınkaya, denetimlerin nicel ve nitel olarak artırılması gerektiğini dile getiriyor.