Metabolik Sendromlar Kanser Riskini Artırıyor

featured

American Cancer Society’nin “Cancer” dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, metabolik sendromların kanser riskini artırdığını gösteriyor. Çin’deki Capital Medicine Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmada, yüksek tansiyon, karın bölgesinde aşırı yağlanma ve anormal kolesterol seviyeleri gibi metabolik sendromların, özellikle meme, rahim, kolon ve karaciğer kanseri oluşum riskini yükselttiği tespit edildi.

Araştırmanın Kapsamı ve Bulguları

Medical Xpress’in haberine göre, ortalama yaşları 49 olan 44 bin 115 yetişkin üzerinde yapılan araştırma, 2006-2010 yılları arasında katılımcıların metabolik sendrom durumlarına göre sınıflandırıldığı bir dönemi kapsıyor. Bu süre zarfında, dört farklı kategoride değerlendirilen katılımcıların 2 bin 271’ine 2010-2021 yılları arasında kanser teşhisi konuldu. Yüksek metabolik sendrom düzeyine sahip bireylerde, düşük seviyeye kıyasla kanser geliştirme riskinin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Araştırmacılar, yüksek metabolik sendrom düzeylerine sahip kişilerde, kronik enflamasyonun meme, rahim, kolon ve karaciğer kanseri riskini artırdığını; kronik enflamasyonun olmadığı durumlarda ise böbrek kanseri riskinin daha fazla olduğunu belirledi.

Metabolik Sendromların Tedavisi

Araştırma yazarlarından Dr. Han Ping Shi, metabolik sendromların tedavisinin kanseri önlemede önemli bir strateji olabileceğini vurguladı. Bu bulgular, metabolik sendromların sadece kalp hastalıkları ve diyabet gibi diğer sağlık sorunları için değil, aynı zamanda kanser riski için de ciddi bir risk faktörü olduğunu gösteriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin