Kalp Uzmanından Tek Yumurta İkizlerine Yönelik Önemli Uyarı

featured

Kalp Krizlerinin Genetik ve Edinsel Faktörleri

Prof. Dr. Servet Altay, kalp krizlerinin bir kısmının genetik faktörlerden kaynaklanırken, diğer bir kısmının edinsel nedenlere bağlı olduğunu vurguladı. Risk faktörleri taşıyan bireylerin kalp sağlıklarını koruma açısından daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Altay, “Tek yumurta ikizi hastalarla sıkça karşılaşıyoruz. Eğer bir ikizde kalp hastalığı mevcutsa, genetik yatkınlık sebebiyle diğer ikizin de kontrol edilmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Tek yumurta ikizlerinin ortak genetik yapısına sahip olduğunu belirten Altay, “Ancak bazı durumlarda, iki farklı yaşam tarzına sahip ikizlerle de karşılaşabiliyoruz. Örneğin, bir ikiz sigara içiyor, obezite ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunları yaşıyorsa, bu durumda genetik faktörlerden ziyade yaşam tarzı ön plana çıkıyor. Genetik yapıları aynı olmasına rağmen, bir ikizde kalp hastalığı varken diğerinde olmaması, yaşam tarzının ne denli etkili olduğunu gösteriyor. İkizi olan kişiler, birinde kalp hastalığı tespit edildiğinde, mutlaka diğer ikizlerini de kontrol ettirmelidir” dedi.

Genç Yaşta Kalp Krizi Ölümleri

Prof. Dr. Altay, genç yaşta kalp krizlerinden kaynaklanan ölümlerin günümüzde olduğu kadar geçmişte de mevcut olduğunu belirtti. Medyada son zamanlarda genç yaşta kalp krizi nedeniyle yaşanan ölümlerle ilgili çok sayıda haberin yer aldığını ifade eden Altay, “Bu ölümlerin ardındaki sebepler arasında stres, sağlıksız yaşam tarzı, sigara ve alkol tüketimi ile obezitenin artışı yer alıyor. Ancak genç yaşta kalp krizine bağlı ölümlerde belirgin bir artış olduğunu söylemek mümkün değil” şeklinde konuştu.

Kalp krizleriyle ilgili aşıların spekülasyona konu edilmesinin doğru olmadığını belirten Altay, “Yapılan analizler, aşı olan bireylerde kalp krizi ve pıhtı olaylarının aşı olmayanlara göre daha az olduğunu göstermektedir. Koronavirüs sürecinin kalp hastalığı üzerindeki etkilerini tartışmak mümkün; ancak sadece aşının kalp krizlerinde ciddi bir artışa neden olduğuna dair objektif bir veri bulunmamaktadır” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin