Tarihteki “En Sıcak Şubat” Kaydedildi

featured

AB’nin Copernicus uydu izleme sistemi, geçtiğimiz ayın dünya genelinde “en sıcak şubat” olarak kaydedildiğini açıkladı, küresel ısınmanın etkileri artarak devam ediyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi, geçtiğimiz ayın dünya genelinde şimdiye kadar kaydedilen “en sıcak şubat” olduğunu açıkladı. Dünya genelinde ortalama yüzey hava sıcaklığı 13,54 santigrat derece ile rekor bir değere ulaşırken, bu ölçüm 1991-2020 yılları ortalamasının 0,81 derece ve 2016’da kaydedilen bir önceki en sıcak şubat ayının 0,12 derece üzerinde gerçekleşti.

Küresel Isınma Alarm Veriyor

Son 9 ay, kayıtlara geçmiş en sıcak aylar olurken, son 12 ayın (Mart 2023-Şubat 2024) küresel ortalama sıcaklığı 1991-2020 ortalamasının 0,68 santigrat derece üzerinde kaldı. Avrupa’da bu yıl yaşanan kış mevsimi, 2019-2020 kışından sonra kayıtlara geçen en sıcak ikinci kış oldu. Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo, küresel ısınmanın önlenemediği takdirde rekor sıcaklıkların yaşanmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

Rekor Deniz Yüzeyi Sıcaklıkları

Şubat ayında deniz yüzeyi sıcaklıkları da “alışılmadık derecede yüksek seviyeye” ulaştı. Ortalama 21,06 santigrat derece ile şimdiye kadar herhangi bir ay için kaydedilen en yüksek deniz yüzeyi sıcaklığı, önceki rekor olan Ağustos 2023’te kaydedilen 20,98 dereceyi geçti.

Avrupa ve Dünya Genelinde Sıcaklık Artışı

Avrupa’da şubat ayı sıcaklıkları, 1991-2020 ortalamasının 3,30 santigrat derece üzerinde seyretti. Orta ve Doğu Avrupa’da yaşanan “ortalamanın çok üzerinde” sıcaklıkların yanı sıra, Kuzey Sibirya, Kuzey Amerika’nın orta ve kuzeybatısı, Güney Amerika’nın büyük bölümü, Afrika’nın tamamı ve Batı Avustralya da “ortalamanın üzerinde” sıcaklıklarla karşı karşıya kaldı.

Bu veriler, küresel ısınmanın etkilerinin artarak devam ettiğini ve iklim değişikliğiyle mücadelede acil eylem gerekliliğini vurguluyor. Copernicus’un son raporları, küresel iklim değişikliğinin yalnızca gelecekteki bir tehdit olmadığını, şimdiki zamanın da acil bir sorunu olduğunu gözler önüne seriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin